A TikTok videórengetegében sokszor kevesebb figyelmet kapnak a hasznos posztok, de azért akadnak olyan alkalmak, amikor nemcsak, mondjuk, egy-egy szépségtrükk, hanem pár fontos, akár egészségügyi téma kerül a figyelem középpontjába. Az onycholysis nevű körömproblémával például már több mint 48 millióan foglalkoztak.

Az elváltozás sokakat érint, a legtöbben mégsem tulajdonítanak neki jelentőséget, pedig akár fertőzés is állhat a hátterében.

Mi az onycholysis?

Az onycholysis a köröm körömágytól való elemelkedését, elválását takarja. Ennek fennállása esetén a körömlemez nem tapad szorosan az alatta lévő bőrhöz. A jelenség valamilyen szinten természetes és normális, tehát azzal nincs semmi gond, ha a köröm vége nyomás hatására egy kissé felfelé mozdul. Az jelent problémát, ha túlságosan elemelkedik az ujjbegytől az első és az oldalsó részen is, illetve ha a köröm alapvetően rózsaszín területe elhalványodik, kifehéredik a lemez elválása miatt.

Mi okozza?

A rendellenességet több dolog is okozhatja, például létrejöhet különböző irritációk, mondjuk a körömlakklemosó, a tisztítószerek és a fertőtlenítők gyakori használatának hatására, de kialakulhat egy sérülés, ütés következtében, vagy akkor, ha egy bizonyos tevékenység során felfelé feszül a köröm. Egészségügyi problémák is eredményezhetik, gyakori jelenség pszoriázissal küzdőknél, allergiás reakció következményeként, sőt gyógyszermellékhatásként is jelentkezhet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Instagram vs. valóság – A csillámpor alatti igazságról őszintén

A Femina Klub februári vendége Kajdi Csaba modellügynökség tulajdonos, influenszer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan befolyásolja az emberek önképét a közösségi média, milyen árnyoldalai vannak a modellkedésnek, illetve mennyit számít a forma (szépség) mögötti tartalom (személyiség) a siker elérésében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. február 27. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A leggyakrabban azonban a köröm gombás fertőzése jár ilyen következményekkel. Ebben az esetben gyakran jellemző tünet még a körömlemez megvastagodása és sárgás elszíneződése is. Néha viszont más fertőzések is megbújhatnak a háttérben. Ezek esetében gyógyszeres kezelésre van szükség.

Mindezek mellett akkor is megjelenhet az onycholysis, ha nem jól dolgozik a műkörmös. A túlzott reszelés, a túlságosan elvékonyított köröm, a túl nagy mennyiségben felvitt zseléanyag, az erősen meghajlított épített köröm, valamint a zselé kötése során keletkező magas hőmérséklet. Sőt, a zselékben található összetevők, többek közt a 2-hidroxietil-metakrilát, azaz a HEMA is okozhatja a köröm elemelkedését.

Hogyan kezelhető?

Leginkább akkor kezelhető, ha fertőzés vagy betegség okozza, ekkor az orvosok a megfelelő gyógyszer felírásával oldják meg a problémát. Ha viszont sérülés, irritáció miatt alakult ki, akkor igazából csak annyit tehetsz, megvárod, míg a köröm lenő, és korrigálja a sérülést.

A probléma fennállása alatt érdemes még jobban figyelni a higiéniára, nehogy baktériumok kerüljenek a körömlemez alá, és fertőzést eredményezzenek. Éppen ezért ilyen esetben mindig érdemes a lehető legrövidebbre is vágni a körmöket. De ha ezt a tünetet észleled magadon, és nem akar elmúlni, lenőni, érdemes orvoshoz fordulni vele.


Betegségekre utalhatnak a köröm elváltozásai

Ha huzamosabb ideig tapasztalod a következő körömtünetek egyikét, keress fel egy bőrgyógyász szakorvost!

Forrás: https://femina.hu/szepseg/onycholysis-koromproblema/