Egy jó smink csodákat művel az arccal, de ennek a fordítottja is igaz, különösen egy bizonyos kor után. Ötvenéves kor felett néhány dolgot már kerülni kell, ha nem szeretne a tényleges koránál évekkel idősebbnek tűnni az ember.

A következő eljárások ebben az életkorban már nem előnyösek, érdemes mellőzni őket. A sminkmesterek szerint például gyakori félreértés, hogy a kor előrehaladtával több sminket kéne viselniük a nőknek, valójában itt is igaz a mondás: a kevesebb néha több.

Sminkelési hibák 50 felett

A matt rúzsok reneszánszukat élik, sokan alkalmazzák őket, akik nem szívelik a túlzottan fénylő változatokat, ám szívesen hangsúlyoznák ki színekkel a szájukat. A matt rúzs viszont könnyen kiszáríthatja az ajkakat, és hangsúlyossá teszi a kisebb-nagyobb barázdákat is, ami jócskán idősebbnek mutathatja a viselőjét. A sötét árnyalatokkal szintén vigyázni kell: keskenyebbnek és kevésbé hidratáltnak tűnnek tőlük az ajkak, ötvenéves kor felett pedig ezek egyébként is jellemző változások. Világosabb színű, krémesebb árnyalatú, a megfelelő hidratálásról is gondoskodó termékeket ajánlott választani.

Semmi nem öregít annyit a megjelenésen, mint a vastagon felvitt, maszkszerűen ható alapozó, ami könnyen összegyűlhet az arc ráncaiban, kiemelve azokat. Gyakori hiba, hogy sokan az alapozóval szeretnék elfedni a különböző bőrproblémákat, így a kelleténél többet használnak belőle, holott az alapozó a bőr tónusának kiegyenlítését szolgálja, a látványosabb hibák elfedésére a korrektor való. A púderrel hasonlóképpen óvatosan kell bánni, könnyen megülhet ugyanis a ráncokban.

Egy-egy kevésbé pihentető éjszaka az évek múlásával egyre kevésbé tűnik el nyomtalanul, reggel sötét karikák, látványos táskák és elmélyülő ráncok tanúskodhatnak a pihenés hiányáról.

Kézenfekvő megoldásnak tűnhet korrektorral elfedni a bosszantó jeleket, ám figyelembe kell venni, hogy egy bizonyos kor felett a szemkörnyék bőre már vékonyabb, barázdáltabb – ami azt illeti, sokaknál itt jelennek meg legelőször a ráncok. Ez többek között annak köszönhető, hogy ezen a tájékon nincsenek faggyúmirigyek. A szabály itt is az, hogy minél vékonyabb rétegben, és csak a valóban indokolt helyekre vidd fel a korrektort, a még könnyedebb hatás érdekében pedig használj ecsetet is. A fiatalító smink csodát tesz a szemkörnyékkel.

A legtöbben a szemüket szeretik kihangsúlyozni leginkább a sminkelés során. Ami viszont az ember húszas, harmincas éveiben működik, később már visszafelé sülhet el. A teljes szemhéjra felvitt, sötét árnyalatok, az alsó szempillák túlzott festése, illetve az alsó szemhéjak ceruzával történő erőteljes kihúzása mind fáradtabbnak, fénytelenebbnek mutathatják a tekintetet. A sötét árnyalatú szemhéjpúdert csak a szemhéj külső részén használd, az alsó szemhéjon pedig lehetőség szerint kerüld a ceruzát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Minden életkorban elengedhetetlen, és szorosan hozzá tartozik a sminkeléshez a festék esti, alapos eltávolítása. Akadnak, akik nem fordítanak kellő figyelmet a procedúra elvégzésére, azonban a nemtörődömség jelentősen ronthatja a bőr minőségét, eltömítheti a pórusokat, és siettetheti a bőröregedést is.

10 ruhadarab, amire minden 50 feletti nőnek szüksége van

Mutatjuk azokat, amelyekre minden ötven feletti hölgynek szüksége van. Kifinomultak, sokféleképpen variálhatóak, nem mennek ki a divatból, és jól kombinálva nemcsak a hétköznapokon, hanem akár fontosabb eseményeken is megállják a helyüket. Ráadásul – bár nem túl feszesek – az alakot sem rejtik el, és egyáltalán nem láttatják idősebbnek a viselőjüket. Ezekkel a kortalan darabokkal senki nem lőhet mellé.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Forrás: https://femina.hu/szepseg/sminkelesi-hibak-50-felett/