A riboflavin, más néven a B2-vitamin rendkívül fontos mikrotápanyag, amelyre a szervezetnek számos folyamat során szüksége van: részt vesz a vérképzésben, az energiatermelésben, a zsírok, szénhidrátok lebontásában, az antitestek termelésében, de az idegrendszer zavartalan működéséhez is hozzájárul.

A vízben oldódó vitaminból ajánlott napi bevitel referenciaértéke 1,4 milligramm, ez a szám egészséges, felszívódási zavarokban nem érintett, felnőtt emberekre érvényes. Várandósság idején a szükséges mennyiség magasabb. Az étrendi tudatosság azonban jelentős mértékben hozzájárul a hiány megelőzéséhez.

A riboflavinhiány külső tünetei

A test számára elengedhetetlen riboflavin alacsony szintje külső tünetekben is megnyilvánulhat, akár a bőr állapota is megváltozhat miatta. Súlyos esetben látás- és idegrendszeri problémákhoz vezethet, ám eleinte csak alig észrevehető jelek utalnak rá, hogy a szervezet nem jut elegendő mennyiséghez belőle.

A B2-vitamin alacsony bevitele miatt hosszabb távon előfordulhat, hogy az ajkakon és a száj sarkában repedések, sebek jelennek meg. A száraz bőr, a dermatitis vagy ekcéma kialakulásának valószínűsége megnő. A szájnyálkahártya és a nyelv gyulladttá, duzzadttá válhat szintén ennek következtében, és szájfekélyek, afták is megjelenhetnek. A szem bevérzett, vörös, vizenyős lehet.

Egyéb tünetek között felmerülhet torokfájás, a hemoglobinszint csökkenése miatti vérszegénység, vizesedés, a szem fényérzékenysége, viszketése, emésztési zavarok, erős fáradtságérzet.

A vitaminhiány tudatos, változatos étrend mellett viszonylag ritka, noha a gyakori alkoholfogyasztás növeli a kockázatot. A leggyakrabban mégis tápanyag-felszívódási zavarok esetén alakul ki, a cöliákia vagy a Crohn-betegség is növeli a kockázatát. Egyes gyógyszerek – többek közt antidepresszánsok, vizelethajtók, antimetabolitok, antiepileptikumok – is befolyásolhatják szintjét.

Lévén, hogy a B2-vitamin egyes tápanyagok lebontását, felszívódását is segíti, alacsony szintje további hiánybetegségek rizikójával jár, általában más vitaminok pótlására is szükség van hiánya esetén.

A cikk az ajánló után folytatódik

Legjobb forrásai közé tartoznak a tejtermékek, a tojássárgája, a húsok, a máj, a halak, a diófélék, a teljes kiőrlésű gabonák, a korpa, a sörélesztő. A zöldségek közül tartalmazza például a spárga, az articsóka, a hüvelyesek, a sütőtök, a spenót, a kelbimbó, a brokkoli és más keresztesvirágúak, de a gombában is megtalálható.

Túladagolása valószínűtlen, vízben oldódó vitaminként a felesleges mennyiség a vizelettel kiürül, a test nem képes a raktározására. Ritka esetben, nagy dózisban viszketéssel, zsibbadással, esetleg fényérzékenységgel járhat.

Étrend-kiegészítőkkel, B-komplex-tablettákkal is bevihető a szervezetbe, tartós gyógyszerszedés esetén érdemes az orvossal egyeztetni szedését az esetleges kölcsönhatások elkerülése végett.

Az omega-3 hiány külső tünetei

Ha ezeket a változásokat, tüneteket veszed észre a bőrödön, a hajadon és a körmödön, érdemes omega-3 hiányra gyanakodni.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Forrás: https://femina.hu/szepseg/riboflavin-hiany-kulso-tunetei/