A vesék a kiválasztásért felelős szervek, feladataik közé tartozik a szervezet anyagcseréje közben keletkezett bomlástermékek eltávolítása, a só- és vízháztartás szabályozása, de hatással vannak a vérnyomásra, illetve a nátrium-, a kálium- és a kalciumháztartásra is.

Ha nem működnek megfelelően, az az egész szervezetre kihat. A veseproblémák szerteágazó tüneteket okozhatnak, és többek közt akár a bőrön is megmutatkozhatnak.

A veseproblémák bőrtünetei

Sokan nem is sejtik, hogy gond lehet a veséjükkel, ugyanis a hasonló betegségek sokáig lappanghatnak, a kezdeti tüneteket pedig sokan szinte észre sem veszik, vagy nem tulajdonítanak nekik nagyobb jelentőséget. Az általános jelek közé tartozik a deréktáji fájdalom, a gyakori vizelési inger vagy a véres vizelet, a vizelet mennyiségének csökkenése, az állandó fáradtság, az erős szomjúságérzés és a magas vérnyomás is. De azt, ha nem működik megfelelően a vese, a bőr is mutatja. 

Az alábbi tünetek veseproblémára is figyelmeztethetnek, ezért érdemes rájuk odafigyelni. 

  • Száraz, viszkető bőr
  • Szemkörnyéki duzzanat, ödéma
  • Fokozott bőrpigmentálódás, festékes foltok kialakulása
  • A bőr sárgás vagy szürkés árnyalatúvá válása
  • Viszkető kiütések
  • Véraláfutások 

A cikk az ajánló után folytatódik

Vesekárosodás?

Ha a vesék megfelelően működnek, az albumin szintje ki sem mutatható a vizeletben, vagy 10 mg/L alatt van. Amennyiben mégis pozitív lesz a teszt, mindenképp keresd fel háziorvosodat!

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ha valaki a fenti elváltozásokat tapasztalja magán, érdemes orvoshoz fordulnia, hogy fény derülhessen a kiváltó okokra, illetve az esetleges veseproblémákra. A vesebetegségek gyakoribban a 2-es típusú cukorbetegséggel, a túlsúllyal és a magas vérnyomással küzdőknél, de a vese gyulladásos megbetegedései és autoimmun kórképek is állhatnak a tünetek mögött. A vesekövesség szintén gyakori, a hazai népesség 5-6 százalékát érinti. 

A laborértékekben főképp a húgysav, a kreatinin, az eGFR, valamint a kálium eltérései jelezhetik a rendellenességet.

A májbetegségek bőrtünetei

Ha a következő jeleket tapasztalod magadon, érdemes mihamarabb kikérned egy orvos véleményét, az alábbiak ugyanis a máj működési zavaraira, betegségeire is utalhatnak.

Forrás: https://femina.hu/szepseg/veseproblema-bortunet/