Az elmúlt napokban a fél internet egy új TikTok-filteren pörgött: a Bold Glamour irreálisan tökéletes, szétplasztikázott, agyonsminkelt hatású arcot ad, és annyira valóságos hatást kelt, hogy az sokak szerint már ijesztő.

A túlzásba vitt retusálás egyébként is borzasztóan káros irányba mozdítja el a szépségideálokat, és sokak önbecsülését, önbizalmát döngölik földbe. A szóban forgó filter tovább rontja a helyzetet, nem csoda, hogy sokan felháborodtak rajta. 

Ilyen a Bold Glamour filter

A TikTok új szűrője teljesen átalakítja az arcot, az eredmény gyakorlatilag felér egy virtuális plasztikával és sminkkel, mégis annyira élethű, hogy valószínűleg sokakat képes megtéveszteni. A filter általánosan vonzónak talált vonásokat formál: vékonyabbá teszi az orrot, hangsúlyosabbá az állkapcsot, teltebbé az ajkakat, miközben profi sminket eszközöl.

A filter futótűzként terjedt a neten, a #boldglamour hashtag már 359 millió megtekintésnél jár. A magyar hírességek közül Singh Viki is bemutatta, hogyan is működik, az eredményen pedig ő maga is ledöbbent.

Ezért olyan káros

Mondhatnánk, hogy ez csak egy filter, de igazából egy egyébként is súlyos problémára tett rá még egy lapáttal. Rengetegen elhiszik ugyanis, hogy tényleg így néznek ki a TikTokon látott nők, és ehhez a valótlan külsőhöz hasonlítják magukat. Ennek akarnak majd megfelelni a nők, a fiatal lányok pedig még inkább. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A Dove kutatása szerint a fiatal lányok 85%-a használt már retusáló alkalmazásokat 13 éves koráig legalább egyszer. Egy másik vizsgálat során az is kiderült, hogy a filtereket használó serdülő lányok nagyobb valószínűséggel fontolgatják a plasztikai beavatkozásokat. Az orvosok arról is beszámoltak, hogy egyre több az olyan kliens, aki azért szeretne kés alá feküdni, hogy jobban hasonlítson a filterezett fotón, videón látott önmagára.

Firdaous El Honsali, a Global Dove alelnöke mondta elaz angol Marie Claire-nek, hogy a Dove Self-Esteem Project kutatása azt mutatja, hogy a lányok több mint fele úgy érzi, hogy nem tud megfelelni a közösségi médiában látott szépségstandardoknak. Emellett minden második lány gondolja azt, hogy a közösségi média mérgező szépségtartalmai alacsony önbecsülést eredményeznek.

Egyesek ráadásul úgy vélik, a Bold Glamour ütközik a TikTok alapelveivel. Amely kimondja, hogy a platform nem reklámoz olyan tartalmakat, amelyek kárt okozó tevékenységekben való részvételt ábrázolnak, és nem is engedélyeznek olyanokat, amelyek ilyen veszélyes tevékenységekben való részvételre buzdítanak – például kozmetikai műtétekre. 

Azzal nincs semmi baj, ha valaki kíváncsiságból vagy szórakozásból próbálgatja a filtert, de jó lenne, ha az emberek nem ezt mutatnák természetesnek, és nem tettetnék a nyilvánosság előtt azt, hogy tényleg így néznek ki. Mindenkinek tudatosítania kellene magában, hogy ez nem a valóság. Ami még fontos: a szépség fogalma sokrétű, egyáltalán nem csak akkor szép valaki, ha a mai, sok esetben egészségtelen ideálnak megfelelő sablonkülsővel rendelkezik. 

Dr. Beke Dóra bőrgyógyász a Femina Szókimondó videósorozatában mesélt Szily Nórának az elcsúszott szépségtrendekről, és arról is, hogy egyre többen fordulnak hozzá mások filterezett, retusált Instagram-fotóival, mert ezekre akarnak hasonlítani.

Elárulta, hogy sokakban az a tévképzet alakult ki, hogy ha hasonlóan szép arcvonásokkal rendelkeznek, mint a hírességek, akkor ugyanolyan elégedettek és boldogok lesznek az életben, mint amilyennek ők tűnnek. A szépség lett számukra a siker záloga, de ez gyakran nem több puszta illúziónál. 

Agyonsminkelt sablonnőkké változtatta a sminkes a menyasszonyokat

A több mint félmillió követővel rendelkező sminkmester, Arber Bytyqi előtte-utána fotói láttán valószínűleg sokan ledöbbennek. Úgy festi ki a menyasszonyokat, hogy szinte teljesen új arcot ad nekik.

(Coverkép: Getty Images Hungary)

Forrás: https://femina.hu/szepseg/bold-glamour-filter/