A bőrtüneteket általában mindenki külsőleg próbálja kezelni, a krémek, szérumok és pakolások azonban nem mindig oldják meg a problémákat. Ilyenkor érdemes felkutatni a mögöttes, belső okokat, többek közt ugyanis hormonális zavarok, különböző betegségek és vitaminhiány miatt is létrejöhetnek.

Ha például folyton a szájzug berepedezésével vagy bőrgyulladással küzdesz, akkor érdemes vitaminhiányra gondolni. Ha a szervezet nem jut elég B6-vitaminhoz, hasonló, visszatérő gondok jelentkezhetnek.

A B6-vitamin hiányának bőrtünetei

A B6-vitamin – más néven piridoxin – egy vízben oldódó vitamin, és fontos szerepet tölt be a szervezetben. Részt vesz a sejtosztódásban, az aminosavak, a fehérjék és az esszenciális zsírsavak anyagcseréjében, nélkülözhetetlen az egészséges ideg- és hormonrendszer fenntartásához, de szükség van rá az emésztéshez és a normális izomműködéshez is. 

Hiánya legfőképp egyoldalú étkezés vagy bizonyos betegségek – főképp máj-, vese- emésztőrendszeri, valamint autoimmun problémák – esetén alakulhat ki. Ilyenkor vérszegénység, izomgyengeség, ideggyulladás, hajhullás, fáradékonyság, levertség, depresszió és emésztési panaszok jelentkezhetnek, de a bőrtünetek is gyakoriak. A következők esetén érdemes hiányállapotra gondolni:

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon – Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL – Vidám Színpad

Promóció

A B6-vitamin szintje vérvétellel ellenőrizhető. Legnagyobb mennyiségben a májban, a húsokban – főleg a pulykában, a csirkében és a lazacban -, a tejtermékekben, a hüvelyesekben, a spenótban, a burgonyában, illetve a gyümölcsök közül a banánban található meg. Napi ajánlott mennyisége felnőtt nők esetében 1,2 mg, férfiak számára 1,5 mg. Várandósok és szoptató anyukák esetén 1,9 mg javasolt.

Olvass tovább! Bőrtünetek, amik durva vitaminhiányra utalnak

Jól látható tüneteket okoz a bőrön, sokan mégsem ismerik fel, hogy ez áll a háttérben.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Forrás: https://femina.hu/szepseg/b6-vitamin-hiany-bortunet/