A hialuronsav elsősorban a bőrápolás és a kozmetikumok világából lehet ismerős alapanyag. 

Amellett, hogy nagyszerű összetevője lehet a napi bőrápolási rutinnak, az orvostudományban is előszeretettel alkalmazzák. 

A hialuronsav felhasználása 

A bőrápolás fontos szereplői között a hialuronsav előkelő helyet foglal el. Ennek oka, hogy a bőrben természetesen is megtalálható cukormolekula, amely leginkább a vízmegkötő szupererejéről híres. Szivacsként vonzza magához a vizet, és segít is azt megtartani. Éppen ezért nagyon hasznos összetevő vízhiányos bőr ápolásában


Fotó: Iryna Veklich / Getty Images Hungary

Gyakran előfordul, hogy ha vízhiányos a bőr, vagy felszíni apró ráncok találhatóak rajta, azokat a hialuronsavas kezelés kismértékben ki tudja simítani. Talán ezért él a köztudatban, mint anti-aging szer, de Rácz Judit, a Skinsmart alapítója szerint például a retinollal vagy a C-vitamin-szérummal ellentétben nem az anti-aging kategóriájába tartozik a bőrápolási rutinban.

Ehelyett sokkal inkább egy kiemelten hasznos, vízmegkötő, hidratáló összetevő, ami teltebb érzetet tud adni a bőrnek. A hialuronsav rendkívül hasznos, állandó része sokak bőrápolási rutinjának, és érdemes beiktatni a mindennapi öngondoskodás részeként.


GettyImages-1271007937

Fotó: Iryna Veklich / Getty Images Hungary

Hialuronsav az orvostudományban

Az orvostudományban vízmegkötő tulajdonsága mellett a fájdalomcsillapításban, a porckopás megakadályozásában és a gyulladás megelőzésében és csökkentésében van fontos szerepe. Számos gyógyszerészeti termék összetevője, és többféle terápia lényeges alkotóeleme. Alkalmazzák a fül-orr-gégészet, bőrgyógyászat, ortopédia, sportorvoslás, reumatológia, fogászat, urológia területein. 

A kopási megbetegedésben a hialuronsavas injekció terápiás eszköz. Az ortopédus az ízületi résbe fecskendezi, és ez segíti a gyógyulást, gyulladáscsökkentést, fájdalomcsillapítást, és további kopás megelőzését eredményezi. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? – Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fül-orr-gégészet területén a gyulladáscsökkentésben játszik szerepet, nedvesen tartja a nyálkahártyát, és kiüríti az allergéneket. A bőrgyógyászatban sebkezelésben és esztétikai célokra használják. A botox mellett a hialuronsavas injekció az egyik legnépszerűbb esztétikai beavatkozás. Elsősorban a statikus ráncok megszabadulásában jelenthet megoldást, ami azt jelenti, hogy a bőr rugalmasságának csökkenésével járó vonalak eltüntetésében segít. 

Ezt teszi az arcbőröddel, ha napi 3 liter vizet iszol – Olvass tovább!

A bőrápolás és egészség fontos része a hidratálás, ezért nagyon fontos szerepe van annak, hogy mennyi vizet fogyasztasz. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Forrás: https://femina.hu/szepseg/hialuronsav/