A TikTok tele van különböző szépségtrükkökkel, de érdemes ezeket fenntartással kezelni, mert bizarrak és veszélyesek is akadnak köztük. Az elmúlt néhány hónapban például felütötte a fejét egy olyan őrület, amire alig találunk szavakat.

Néhány nő ugyanis esküszik arra, hogy menstruációs vért alkalmazzanak arcmaszkként, mert szerintük csodát művel a bőrrel. A trükk pedig nemcsak hogy megdöbbentő, de a szakértők egyenesen óva intenek tőle.

Bizarr dolgot kennek az arcukra a nők a TikTokon

A vér alkalmazása a szépségápolásban nem újdonság, a Drakula-terápia például már régóta ismert és népszerű szépségkezelés. Ennek során vért vesznek a pácienstől, majd egy speciális eljárással leválasztják belőle a vérlemezkékben dús plazmát, és ezt juttatják a bőrbe tűk segítségével. A menstruációs vérrel azonban nagyon más a helyzet.

A tiktokerek beszámolói szerint ragyogóvá, feszessé teszi a bőrt, segíti a sebgyógyulást, valamint csökkenti az akné után maradt hegek, illetve a sötét foltok láthatóságát. Volt, aki elmesélte, zuhanyzás közben, az ujjával viszi fel a vért az arcára, húsz percig hagyja hatni, majd lemossa, és folytatja a szokásos bőrápolási rutinját. A #periodbloodfacemask hashtag már 7,9 millió megtekintésnél jár, és nem meglepő módon nagyon vegyes reakciókat vált ki a felhasználókból: vannak, akik szerint beválik, és vannak, akik taszítónak tartják, vagy épp kiparodizálják.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A szakértők óva intenek tőle

Dr. Stephanie Hack szülész-nőgyógyász elmondta, a menstruációs vér nem színtiszta vér, ugyanis emellett a hüvelyváladékot és a méh nyálkahártyájának sejtjeit, váladékát is tartalmazza. Tény, hogy megtalálhatóak benne ásványi anyagok, tápanyagok és őssejtek, ez viszont nem azt jelenti, hogy alkalmas lenne bőrápolásra.

Dr. Ava Shamban bőrgyógyász hozzátette, bár vannak beszámolók, amelyben az emberek azt állítják, javult tőle a pattanásos bőrük állapota, de ezek inkább anekdoták, nincs olyan klinikai bizonyíték, ami alátámasztaná ezt a hatást. Kiemelte azt is, hogy a vérből származó előnyök valódiak, csakhogy egyáltalán nem ennél a vértípusnál. A vérplazmakezelés ugyanis teljesen más: steril, és a centrifugálással leválasztott plazmaréteget tartalmazza. Dr. Hadley King bőrgyógyász szintén kiemelte a tudományos bizonyítékok hiányát, sőt azt is, hogy akár gyulladásokat is előidézhet az arcon.

A bőrgyógyászok egyáltalán nem javasolják a menstruációs vér arcpakolásként való alkalmazását, mivel ez a méhnyálkahártya mellett baktériumokat, gombákat és mikrobákat is tartalmaz. Ezek egyébként normális mennyiségben a természetes hüvelyflórarészét képezik, de a bőrre kenve többet ártanak, mint használnak.

A legőrültebb tiktokos szépségtrükkök

Síkosító a smink alá vagy épp élő csigák az arcra? Nem, nem viccelünk, ezeket tényleg számos tiktoker kipróbálta – mi viszont senkinek nem ajánljuk őket.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images.)

Forrás: https://femina.hu/szepseg/menstruacios-ver-arcpakolas/