A világ különböző területein nemcsak a viselkedési, hanem az öltözködési elvárások is gyakran eltérnek. És ezekkel jó a turistáknak is tisztában lenni. Ha ugyanis egy másik országba látogat valaki, akkor illik tisztelni az ottani írott és íratlan szabályokat.

Néhány kultúrában számunkra egészen szokatlannak tűnő előírások vonatkoznak az öltözködésre. A következőket sokan nem ismerik. 

Szokatlan öltözködési szabályok a világból

Észak-Korea és a nadrágok

Észak-Koreában a farmer mindenki számára tiltott ruhadarab, ezt ugyanis Kim Dzsongun a nyugati kultúra, az amerikai imperializmus és a modern divat megtestesítőjének tartja. De az 1970-es végétől kezdve a nőknek alapvetően sem nagyon szabad nadrágot hordani. A külvárosban viselhetik, illetve már a gyári munkásoknak, és néhány munkakörben is megengedett, de ha a belvárosba indulnak, ajánlott szoknyára vagy tradicionális öltözékre váltaniuk. Aki nem felel meg az elvárásoknak, azt a Divatrendőrség, a Gyuchaldae bünteti meg.

Barbadoson tiltott a katonai minta

Barbadoson illegálisnak számít a kamuflázs, azaz a katonai vagy terepminta viselése a hétköznapi emberek számára. A törvényt azért hozták, hogy a civileket ne keverje össze senki a járőrszolgálatot teljesítő katonasággal. Legyen szó gyermekről vagy felnőttről, aki ilyen darabot visel, az büntetésre számíthat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Instagram vs. valóság – A csillámpor alatti igazságról őszintén

A Femina Klub februári vendége Kajdi Csaba modellügynökség tulajdonos, influenszer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan befolyásolja az emberek önképét a közösségi média, milyen árnyoldalai vannak a modellkedésnek, illetve mennyit számít a forma (szépség) mögötti tartalom (személyiség) a siker elérésében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. február 27. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Spanyolországban csak a strandon megengedett a fürdőruha

Spanyolország egyes területein, például Barcelonában és Mallorcán csak a strandon viselhetnek az emberek fürdőruhát. Aki távol a strandoktól is ebben mutatkozik, vagy ebben ül be egy étterembe, megy be egy boltba, azt borsos bírság érheti. A férfiaknak felső nélkül, meztelen felsőtesttel, úszónadrágban tilos járkálni a városban, a nőknek pedig bikiniben. Állítólag akár 300 euróra is megbüntethetik azokat, akik megszegik a bikiniszabályt.

Görögország egyes részein tilos a magas sarkú

Görögország egyes műemlékeinek látogatásakor nem szabad magas sarkút viselni. A szabály 2009 óta van érvényben több helyen, például a Herodes Atticus odeonnál is, mégpedig azért, hogy a tűsarkak ne okozhassanak kárt a romokban. De ha belegondolunk, igazából mindenki jobban jár, ha lapos talpú cipőre szavaz ahelyett, hogy magasban botorkálna a köveken.

Franciaországban a szűk úszónadrág az elvárás

Franciaország számos strandján és uszodájában él az a szabály, hogy a férfiak csak testhezálló úszónadrágokat viselhetnek, lengébb darabokat nem. 1903-ban iktatták ezt törvénybe, méghozzá azért, mert a laza változatokat nem tartották elég higiénikusnak, és úgy gondolták, ezek a darabok jobban bevihetik a homokot, a port és az egyéb szennyeződéseket a medencékbe. A mai napig sok helyen érvényben van még ez az elvárás, így érdemes tájékozódni utazás előtt.

Így öltözködnek a nők Észak-Koreában

Észak-Koreában a hajviseletre, a sminkre és az öltözködésre is szigorú szabályok vonatkoznak. A férfiaknak és a nőknek is az ajánlott frizuratípusokból illik választani, a vörös rúzs és az erőteljes szemfesték pedig elképzelhetetlen az országban. A ruhák terén szintén élnek hasonló korlátozások: vannak erősen javasolt darabok, de olyanok is, melyeket az íratlan szabályok szerint tilos viselni.

Borítókép: Getty Images Hungary, észak-koreai nők.

Forrás: https://femina.hu/szepseg/furcsa-oltozkodesi-szabalyok-vilagbol/