A világ legmagasabb rangú, legnagyobb tiszteletnek örvendő embereivel kevesen találkozhatnak. Akinek pedig mégis megadatik ez a kiváltság, annak rengeteg etikettszabályt be kell tartani az illető társaságában. 

Nemcsak Erzsébet királynő mellett kellett minden apró részletre odafigyelnie a meghívottaknak, hanem a Károly királlyal való beszélgetések során is. És természetesen a pápa előtt sem viselhetnek bármit a vendégek: fehér színben például az egész világon mindössze hét nő találkozhat vele.

Ez a hét nő viselhet fehéret a pápa előtt 

A több évszázados protokoll szerint a nőknek fekete, hosszú ujjú, zárt és magas nyakú ruhában illik megjelenni a pápai audienciák során, a szettjüket pedig a fejüket és a vállukat takaró fátyollal ajánlott kiegészíteniük. A fekete szín alázatot és jámborságot szimbolizál, ezért is esett erre a választás. A történelem során – és most is – mindig akadtak azonban olyan kivételes pozíciójú nők, akikre nem vonatkozott ez a szabály. A „le privilège du blanc”, azaz a fehér kiváltságát a legmagasabb rangú katolikus uralkodónők vagy a legmagasabb rangú katolikus uralkodók feleségei élvezhették. De ritka esetben elnyerhetik a kiváltságot a pápa egyszerű adományozása révén is.

Képeken mutatjuk azt a hét nőt, akik jelenleg viselhetnek fehéret a pápa előtt. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a legtöbben közülük csak igen ritkán élnek ezzel a lehetőséggel.

Forrás: https://femina.hu/szepseg/nok-viselhetnek-feheret-papa-elott/