Mindenki szereti a finom illatokat, de míg ugyanaz az összetevő valakinek nagyon bejön, másoknak kevésbé. 

Azért vannak klasszikus összetevők, amikért a legtöbben odavannak, nemhiába találhatók meg a legnépszerűbb parfümökben is

Legnépszerűbb parfümösszetevők

A legtöbb parfüm három fő összetevőből áll: a fej-, a szív- és az alaptónusokból, amik különböző módon fejtik ki a hatásukat. Míg a fej csupán néhány percig érezhető, a szív órákon át illatozik, az alapot pedig akár még több órán át lehet érezni. Jó esetben ezek az összetevők mind harmóniában vannak egymással, és finom illattá állnak össze. Minden parfümcég kísérletezik egyedi kombinációkkal, de a legnépszerűbb összetevőket szinte mindegyiknél megtalálhatod. 


Fotó: Science Photo Library / Getty Images Hungary

Friss, citrusos illatok

A citrusos illatösszetevők, mint a citrom, a narancs vagy a mandarin, elsősorban frissítő hatásuk miatt kedveltek a parfümökben is. Gyakori összetevői a felső tónusoknak, amik felhívják a figyelmet, viszont viszonylag hamar, 15 perc alatt elillannak. Női, férfi- és uniszex parfümökben egyaránt megtalálhatók, virágos, teás illatjegyekkel kiegészülve. Hasonlóan frissítők az óceánt idéző vizes összetevők, amik elsősorban a férfiparfümökben jelennek meg. 

Virágillatok

Nagyon kedveltek a parfümöknél a hagyományos virágillatok, mint a jázmin, a rózsa, az ibolya, a gyöngyvirág vagy az orgona. Ezeket inkább a középtónusokban használják intenzívebb illatuk miatt. Néhány virágolajnak speciális hatása is van, a jázmin például ellazít, de a szexuális vágyat is serkenti. Míg a rózsa nemcsak romantikus hangulatot áraszt, de a szorongást, rosszkedvet is oldja. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? – Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fűszeres illatok

Szintén gyakori parfümösszetevők a különféle egzotikus, fűszeres illatok, mint a fahéj, a szegfűszeg vagy a kardamon, amik megjelenhetnek a középső és alsó tónusokban is. Ezeket a meleg illatokat inkább a hidegebb időkben lehet jó használni, amikor hatásuk még tovább, akár 6 óráig is eltart, érezni viszont csak közelebbről lehet őket. Ilyen melegséget sugárzó illat a vanília is, ami egyben kifinomultságot is sugároz. 

Fás illatok

A hosszan tartó összetevők közé tartoznak a fás illatok, mint például a szantálfa vagy az ámbra, ami mélységet ad és a többi összetevőt is kiemeli. De gyakran használt és az ókor óta népszerű illat a tömjén és a mirha is, amik ma a parfüm alsó jegyeit alkotják. És idetartozik a pacsuli is, ami hírnevével ellentétben kedvelt parfümösszetevő. Sőt, szappanok illatanyagaként is sokszor használják.  

Olvass tovább: 8 nőies parfüm, ami megdobja az önbizalmadat – Magabiztossá, határozottá tesznek ezek az illatok

Ezek a parfümök önbizalomnövelő, erőt és magabiztosságot adó illatjegyeket rejtenek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Forrás: https://femina.hu/szepseg/legnepszerubb-parfum-osszetevok/