A szilikonok témaköre még a szépségipar szakértőit is megosztja. Sokak szerint ez a haj- és bőrápoló termékekben használt összetevő többet árt, mint használ. De vajon milyenek a bőrápolásban használt szilikonok? Valóban annyira károsak, és nincs jótékony hatásuk? Most kiderül.

A szilikonok különböző kozmetikai termékekben rendszeresen használt szintetikus összetevők egy csoportja, amik selymes, fényes felületet biztosítanak, ezért közkedvelt összetevők a haj- és bőrápolási termékekben. A szilikon megtalálható hidratálókrémekben, alapozókban, samponokban és balzsamokban is.

Mik a szilikon előnyei?

Annak ellenére, hogy ezt az összetevőt rengetegen rossz szemmel nézik a kozmetikumok flakonjain, nem csupán felesleges töltőanyagok, amelyeket ok nélkül dobnak a bőrápoló termékekbe.

– A szilikonoknak különböző formái vannak, amelyek különböző szerepeket töltenek be a bőrápolási termékekben. Többek között nyugtatják, puhítják és selymessé teszik a bőrt, javítják a textúrát, növelik a nedvességtartalmat, és segítenek a bőrnek megtartani a nedvességet – mondja dr. Thivi Maruthappu, a Cadogan Clinic bőrgyógyász tanácsadója.


Fotó: lechatnoir / Getty Images Hungary

A szilikonok segíthetik a sebek gyógyulását, és csökkenthetik a hegesedést, hogy szabályozzák a kollagénszintézist, és védelmet nyújtsanak a bakteriális fertőzésekkel szemben. Mindezek mellett a szilikonok legfőbb vonzerejét a bőr barrierére (azaz a bőr legfelső rétegéből és vízzáró rétegére) gyakorolja, hiszen megakadályozza, hogy a nedvesség elpárologjon a bőrből. A szilikonok talán a sminkelés előtti arcápoló termékek használatakor bizonyulhatnak a legjobb választásnak. Remek összetevője a smink előtt alkalmazott krémeknek, primereknek, mivel képes kisimítani a bőr felszíni textúráját és enyhíteni a finom ráncok megjelenését. 

Mik a szilikon hátrányai?

Megnehezítik a smink eltávolítását, mivel taszítják a vizet. Ha tehát szilikont tartalmazó termékeket használsz, mindig kétszer tisztítsd meg az arcot, ellenkező esetben makacs pattanások és mitesszerek jelenhetnek meg. Zsíros bőrűeknek nem ajánlatos szilikontartalmú kozmetikumokat felkenni,  ugyanis ronthatja a bőr állapotát. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? – Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Környezeti tényezők

A szilikonokat gyakran környezetkárosító hatásuk miatt sem szeretik. Ez a vád nem alaptalan, tekintve, hogy sajnos nem biológiailag lebomló anyag. Amikor tehát leöblíted a sampont a lefolyón, a szilikon sokáig a vízben marad.

Arról azonban még nincs pontos adat, hogy a vízben felhalmozódó szilikon hatása mit is jelent a bolygó számára. Bizonyos kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy az óceánba kerülő szilikonok mennyisége túlságosan elhanyagolható ahhoz, hogy valaha is mérgezőnek lehessen tekinteni az élővilágra, az EU-ban ennek ellenére korlátozzák a lemosható bőrápolási termékek szilikonkoncentrációját.

Olvass tovább! – 4 egyszerű bőrápolási trükk, amit bárcsak elkezdtél volna húszévesen

A tudatos bőrápolás kulcsa a megelőzés. Sokkal könnyebb késleltetni a ráncokat, mintsem megszüntetni azokat. Minél hamarabb kezded el a tudatos bőrápolást, annál nagyobb eredményeket érhetsz el, és annál tovább lassíthatsz az idő kerekén.  

(Képek forrása: Getty Images Hungary) 

Forrás: https://femina.hu/szepseg/szilikon-borapolas/