A női test két legfontosabb hormonja az első számú nemi hormon, az ösztrogén, és a másodlagos nemi hormon, a progeszteron. Ha ezek egyensúlya felborul, az szerteágazó tüneteket okoz az egész testben, amiket nem mindig olyan könnyű azonosítani.

Az ösztrogéndominancia nem csupán a menstruációs ciklusra, a termékenységre vagy épp a hangulatra van hatással, hanem a bőrt és a hajat is megváltoztatja.

Az ösztrogéndominancia bőr- és hajtünetei

Az ösztrogén alapvetően női nemi hormon, de kismértékben a férfiak testében is jelen van. A nőknél a petefészkekben és a méhlepényben termelődik az agyalapi mirigy segítségével, a férfiaknál a herékben termelődik. Három fő típusa létezik, az ösztron, az ösztradiol és az ösztriol. Elősegíti a másodlagos női nemi jellegek kialakulását, szerepe van a méhnyálkahártya megvastagodásában, a menstruációs ciklus szabályozásában. 

Ha az ösztrogén és a progeszteron egyensúlya felborul a szervezetben, és előbbi kerül túlsúlyba, az számtalan tünetet okozhat. Ezek közé tartozik többek közt a terméketlenség, a szorongás, az ingerlékenység, az alacsony libidó, a szabálytalan menstruáció, a PCOS, a vizesedés, a migrén, az elhízás, de hatására kialakulhatnak libidóproblémák, alvászavarok és depresszió is.

Mindezek mellett az ösztrogéndominancia a bőrön és a hajon is látható változásokat okoz. A következő jelek utalhatnak rá:

  • hajhullás,
  • pattanások,
  • pigmentfoltok,
  • száraz és érzékeny bőr,
  • szőrszálak az arcon,
  • felgyorsult bőröregedés.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tünetek észlelése esetén érdemes orvoshoz fordulni, a diagnózis ugyanis endokrinológus feladata, aki a szükséges laborvizsgálatok után megfelelő kezelést javasol. Az esetleges gyógyszeres kezelés mellett a terápia fontos részét képezik az életmódbeli változtatások, például a rendszeres sport és az egészséges étkezés is.

Olvass tovább! A hormonzavarok bőrtünetei

Jól látható jelek utalnak arra, ha gond van a hormonrendszerrel, a többségnek mégsem fordul meg a fejében, hogy itt lehet a probléma.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Forrás: https://femina.hu/szepseg/osztrogendominancia-tunetei/