A genetika fontos szerephez jut abban, miként öregszik az ember, és meddig él, de az életmóddal kapcsolatos döntések éppen olyan jelentősek. Ha az egészséges öregedésről beszélünk, van választásunk: vagy ülünk, és várjuk, hogy összedőljön a kártyavár, vagy proaktívan egészséges életmódbeli döntéseket hozunk. Nyilvánvalóan az utóbbi mellett érdemes voksolni.

De hogyan is fogj neki? Dr. Marc Ronertet, plasztikai sebészt, a Hush & Hush és az IMAGE Skincare márkák alapítóját, az Age Later könyv szerzője elmondja.

Az egészséges öregedés szabályai

Fogyassz egészséges, tiszta ételeket!

Azt mondják, az vagy, amit megeszel. Dr. Ronert szerint az élelmiszer-fogyasztási és táplálkozási döntések vagy egészséges sejteket hoznak létre, és tartanak fenn, vagy felgyorsíthatják azok károsodását. 

– A statisztikák azt mutatják, hogy az amerikaiak a táplálkozás kapcsán életüket lerövidítő döntéseket hoznak, gyakran olyan ételt választanak, amely egészségtelenné, túlsúlyossá vagy elhízottá teszi őket. Valójában az amerikai felnőttek kevesebb, mint egyharmadának a súlya mozog az egészséges tartományban, és ez közvetlenül összefügg az étrenddel – mondja. A legtöbben túl sokat esznek, túl sokszor, és helytelen ételtípust. Ha szeretnéd meghosszabbítani az életedet, akkor kétszer is fontold meg, mit eszel.

Ügyelj rá, hogy a napi étrended egészséges legyen, és mind az öt tápanyagcsoportból tartalmazzon elemeket: aminosavakat és fehérjéket, az egészséges sejtek építőköveit; feldolgozatlan szénhidrátokat, amelyek energiaforrásként szolgálnak a test és az agy számára; egészséges zsírokat, melyek energiát adnak, és segítik a szervezetet a vitaminok megfelelő felszívásában; rostokat, melyek fenntartják a gyomor és az emésztőrendszer egészségét; vitaminokat, amelyek elősegítik az egészséges szövetek felépítését és fenntartását, harcolnak a gyulladás ellen; valamint a test szerveinek és az idegrendszernek a működéséhez szükséges ásványi anyagokat. 

Fogyassz rengeteg leveles zöldséget, gyümölcsöt és bogyót, diót és magot, hagymát és más hagymaféléket, teljes kiőrlésű gabonát, burgonyaféléket, babot, borsót és lencsét, halat és tenger gyümölcseit, gyógynövényeket és fűszereket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Eddz minden nap minimum 30 percet!

A mozgásszegény életmód jelentős egészségügyi problémákat okozhat, míg az aktív szervezet meghosszabbíthatja az élet minőségét és hosszát. Egyszerűen megfogalmazva: ha nem mozogsz eleget, az betegségekhez és rövidebb élethez vezethet. 

– Azoknál, akik nem sportolnak rendszeresen, nagyobb a kockázata annak, hogy szívbetegségekben, cukorbetegségben vagy rákban betegszenek meg. A rendszeres testmozgás hiánya esetén a szervezet nagy mennyiségű glikációs végtermékeket (AGE) halmoz fel, ami a gyulladáshoz kapcsolható – mondja dr. Ronert.

A testmozgás, legyen az erőnléti edzés, reggeli kocogás vagy HIIT-edzés, élénkíti a vérkeringést, több oxigént és tápanyagot juttat el a test minden sejtjéhez, valamint a zsírt izommá és energiává alakítja, így megőrizheted egészséges testsúlyodat. A testmozgás hozzájárul a szív- és érrendszer és a légzőszervi rendszer teljesítményének javításához, csökkentve a szívbetegségek, a cukorbetegség, a belső szerveket érintő rák és a neurológiai betegségek kockázatát. Emellett segíthet leküzdeni a stresszt, a szorongást és a depressziót, és jobb alvást eredményez.

Korlátozd az alkoholfogyasztást!

Megpróbálhatod a feszültséget levezetni alkohollal, de a túl sok ital fogyasztása nem tesz jót a testnek. 

– A nagymértékű alkoholfogyasztás ellen erős érvek szólnak, és az okozott károk jól dokumentáltak. A krónikus alkoholfogyasztás ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a dohányzás – káros, és megrövidíti az életet. A túlzott alkoholfogyasztás és az alkoholizmus májkárosodáshoz és rákos megbetegedésekhez, csökkent agyműködéshez, súlygyarapodáshoz, magas vérnyomáshoz, szívbetegséghez, cukorbetegséghez és akár depresszióhoz is vezethet – hangsúlyozza a szakértő.

Annak ellenére, hogy a vörösborról úgy gondolják, hogy több pozitív hatása is van – nevezetesen a szív egészségére gyakorolt hatások – más típusú alkoholokhoz képest, itt is be kell tartani a „mindent mértékkel” szabályt.

– Íme az én javaslatom: ha eddig nem fogyasztottál alkoholt, akkor nincs is ok arra, hogy elkezdd. Ha fogyasztasz alkoholt, és mértékkel teszed, kis mennyiségben, akkor nincs olyan tudományos ok, ami miatt abba kellene hagynod – mondja dr. Ronert.

Ne dohányozz!

A dohányzás messze az egyik legrosszabb szokás. A dohányosok nem csak idősebbnek tűnnek a koruknál, mivel a dohányzás felgyorsítja az öregedési folyamatokat, de a függőséget okozó szokás megnehezíti a leszokást.

– Bár sok más, általunk belélegzett anyag káros lehet, a dohány egyedülálló abban, hogy ilyen sokan és ilyen káros mennyiségben szívják a cigarettát naponta. A dohányzás hatékony módja annak, hogy a testedet olyan mérgekkel telítsd, amelyek együttesen károsítják a testi sejteket és a DNS-t, drámai módon befolyásolják a bőr minőségét, emelik a vérnyomást, és halálos betegségeket okoznak – magyarázza dr. Ronert.

A dohány nikotint is tartalmaz. Nemcsak a dohánytermékek egyik esszenciális összetevője, de hatékony rovarölő is. A cigarettafüst több ezer különböző anyag viszkózus koktélját tartalmazza, köztük több száz ismert mérgező anyagét és legalább hatvan rákkeltő anyagét. A dohányosok nehezebben épülnek fel a betegségekből és sérülésekből, lassabban gyógyulnak, és többször kapnak bőrfertőzést műtét után. Életük átlagban tíz évvel rövidebb a nem dohányzókhoz képest.

A leszokásnak mérhető hatása van, mindegy, mennyi ideig dohányzott előtte valaki. Azaz most azonnal hagyj fel vele, mielőtt még további kárt okoznál. Ha abbahagyod, azonnali és hosszú távú jótékony hatásokat is fogsz tapasztalni.

Tartsd egészségesen az elmédet is!

Ne hidd, hogy a pszichológiai állapotodnak semmi köze sincs a fizikai egészségedhez, és annak, miként öregszel. Az igazat megvallva, elméd állapota hatással van a szervezetedre, a szervezeted pedig az elmédre. Egy olyan világban, amely napról napra egyre stresszesebb, még fontosabb, mint valaha, olyan technikák elsajátítása és alkalmazása, amelyek képesek kezelni és csökkenteni a feszültségünket, kezelni a stresszt, és segítenek megbirkózni a világ történéseivel.

A stressz kezelése fontos a hosszabb és fiatalosabb élethez. A mentális stressz biológiai változásokat okoz a szervezetben. Nem minden stressz rossz, de a mentálisan is kiható stressz csökkentheti a hatékonyságot és az energiaszintet – és ha elhúzódik, akár meg is ölhet. A kutatások kapcsolatot igazoltak a mentális egészség és a szívkoszorúér-megbetegedések előfordulása között. 

Az állandó stressz olyan szokásokat alakít ki, melyek károsak. Azok az anyagok, például a dohány, az alkohol és a drogok, amelyekkel úgy érzed, enyhítheted a nyomást, mind a testre, mind az elmére hatnak. A krónikus stressz megnövekedett vérnyomást és izomfeszültséget is eredményezhet, amelyek tartós fájdalmat, valamint a szívműködés és a vérkeringés károsodását okozzák.

Az egészséges elme fenntartásának és a stressz kezelésének legjobb módja az, ha a stresszre adott reakciót kontrollálod, és olyan technikát keresel, amely lehetővé teszi a stressz egészséges feldolgozását. A stresszes helyzetek csökkentése, a mérgező kapcsolatok helyett a támogató kapcsolatok keresése és a mentális edzés segít enyhíteni a negatív stresszt.

A tiszta, egészséges étrend kiegészítése

Az étrendnek is tiszta, egészséges ételekből kell állnia, csakúgy mint az étrend-kiegészítőknek – főleg azért, mert napi szinten fogyasztod őket. Minden egyes Hush&Hush formula tiszta összetevőkből készül. Minden egyes Hush&Hush formula szívét az úgynevezett Clean Clinical Vitamins* – tiszta klinikai vitaminok – képezik, a lehető legtisztább elérhető vitaminokból készülő speciális vitaminok. Éppolyan tiszták, mint az anyatermészet maga.

Éveket öregít a bőrödön, pedig nem is gondolnád: 10 élelmiszer, amit iktass ki az étrendből

Néhány élelmiszer látványosan károsítja és öregíti a bőrt, így érdemes elkerülni.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Forrás: https://femina.hu/szepseg/egeszseges-oregedes/