A sztárokat általában hibátlan, tükörsima bőrrel láthatjuk, de ez igazából csak a vastag smink és a sok retusálás eredménye. Valójában ők is küzdenek tág pórusokkal, pattanásokkal, szárazsággal, nekik is vannak anyajegyeik, hegeik, valamint a bőrt érintő betegségek sem kerülik el őket. Több híresség is őszintén beszélt már arról, hogy pszoriázissal küzd. Kim Kardashian például több fotót is posztolt állapotáról, tüneteiről.

A pszoriázis, vagyis a pikkelysömör egy krónikus lefolyású, immunológiai gyulladás által kiváltott bőrbetegség. Legfőbb tünetei a bőrfelszínen megjelenő, vörös színű, hámló, több centiméter nagyságú foltok, de ezek mérete eltérő lehet. Az ezzel küzdők egy részénél a bőrproblémák mellé ízületi gyulladás is társulhat. Magyarországon a lakosság 1,5-2 százalékát érinti, körülbelül 150-200 ezer főt, világszerte pedig körülbelül 120 millióan élnek pszoriázissal – köztük ismert sztárok is. 

Sztárok, akik pszoriázissal küzdenek

Kim Kardashian

Kim Kardashian 25 éves korában tapasztalta magán először a tüneteket, és azóta is harcol a betegséggel. Igyekszik mindent megtenni, hogy a lehető legjobban visszaszorítsa és kezelje az autoimmun problémát. Elfogadta állapotát, és bár sokszor sminkkel fedi el a foltokat, többször meg is mutatta már őket. Instagramján és testvére, Kourtney honlapján is beszámolt már küzdelmeiről. 

Elárulta, mielőtt az ízületi gyulladás megjelent, mindent kipróbált, amit csak tudott, és amit a bőrgyógyászoktól kapott: krémeket, kenőcsöket, szérumokat és habokat. Igyekezett a természetes módszerekre koncentrálni, gyógyteákat is ivott, és a mai napig keresi a megfelelő megoldást. Minden sorstársának azt üzeni, hogy ne hagyják, hogy ez a betegség tönkretegye az életüket, és tegyenek meg mindent azért, hogy jól érezzék magukat.

Kris Jenner

A valóságshow-sztár elmondta, édesanyja is ugyanebben a betegségben szenved. Kris Jennernek gyakran a fejbőrén jelentek meg a hámló területek. Ő egyébként szoláriumozással próbálta enyhíteni a tüneteket, de fontos megemlíteni, hogy ez gyakran csak ront a problémán.

A cikk az ajánló után folytatódik

Cara Delevingne

A szupermodell, Cara Delevingne sokáig kellemetlenül érezte magát pikkelysömöre miatt, főleg a divatbemutatókon. Gyakran hosszasan sminkelték bőrét, hogy elfedjék a nyomait. Azonban nem hagyta, hogy a betegség hátráltassa karrierjében, 2020-ban például a Savage x Fenty show-n már nem fedték el pszoriázisát.

Cyndi Lauper

Cyndi Laupert 2010-ben diagnosztizálták pikkelysömörrel, és azóta is igyekszik felhívni a figyelmet a betegségre és arra, hogy akik ezzel küzdenek, tudják, hogy nincsenek egyedül. Arra buzdítja az embereket, hogy tájékozódjanak a pszoriázissal kapcsolatban az interneten, és olvassák el mások történeteit. Az énekesnő a bőrgyógyászati kezelés mellett igyekszik csökkenteni a stresszt az életében, jógázik és meditál, hogy még jobban kordában tarthassa a betegséget.

 LeAnn Rimes

Az énekesnő és színésznő, LeAnn Rimes korábban is többször beszélt állapotáról, a pandémia alatt pedig tünetei sokat súlyosbodtak, az egész testét vörös foltok lepték el. Ő pedig ahelyett, hogy elrejtette volna, inkább megmutatta őket. Elege lett abból, hogy elfedje és titkolja a problémát, és nem hagyja, hogy a pikkelysömör bármiben is visszatartsa. 

40 feletti sztárok, akik megmutatták smink nélküli arcukat

Többek közt Michelle Pfeiffer, Jennifer Aniston vagy Julia Roberts is felfedte már natúr bőrét az Instagramon. Bebizonyítják, hogy smink nélkül is csodásak, és arra is felhívják a figyelmet, hogy egyáltalán nincs szükség a ráncok vagy a bőrhibák elfedésére, hiszen ezek ugyanúgy természetesek és szépek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Forrás: https://femina.hu/szepseg/pszoriazissal-kuzdo-sztarok/