Az alkohol leggyakoribb egészségkárosító hatásait valószínűleg már mindenki ismeri. Rendszeres fogyasztása nemcsak a májat roncsolja, hanem növeli például a szív- és érrendszeri betegségek, a demencia, valamint a rák kialakulásának esélyét. 

Mindezek mellett pedig még a bőr is megsínyli a túlzott alkoholbevitelt. Látványos változásokat okoz, ezek közül néhány ráadásul már másnapra megjelenhet. Bőrgyógyászok meséltek arról, hogy alakul át tőle az arc.

Az alkohol káros hatásai az arcra

Dehidratál

Rebecca Marcus bőrgyógyász elmondta a Mindbodygreen oldalának, hogy az alkohol nemcsak a szervezetet dehidratálja, hanem a bőrt is. Az arc a kiszáradástól sápadtnak tűnik, és hajlamosabbá válik a ráncosodásra. Aki alapvetően száraz bőrrel rendelkezik, annál még érzékelhetőbb ez a hatás.

Gyulladásfokozó

A szakértő hozzátette, az alkohol gyulladáskeltő, kitágítja az arc ereit, ami kipirulást eredményez, és ez akár hosszabb ideig is megmaradhat, sőt idővel állandóvá válhat. Az elpattant hajszálerek vörös foltokat alkotnak az arcon, amik már másnap megjelenhetnek.

Zsírosít, pattanásokat okoz

Az alkohol szorongás- és stresszfokozó hatással bír, sokan tapasztalják például, hogy az ivást követő reggelen idegesek, és ez nemcsak a közérzetre, illetve az egész napra nyomja rá a bélyegét, hanem a bőrre is. A stressz beindítja a faggyútermelést, ami pedig a pattanások kialakulásának esélyét növeli. Ezért is tapasztalnak sokan pöttyöket az alkoholfogyasztást követő napokban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Roncsolja a kollagént

A cukor és az egyszerű szénhidrátok károsítják a bőr kollagénállományát. A glikáció során a véráramban lévő cukor a fehérjéhez kötődik, és káros molekulák képződnek. A folyamat glikációs végtermékeket hoz létre, amelyek hatására a kollagénrostok merevvé válnak, a bőr pedig veszít rugalmasságából.

Puffadtság

Ébredtél már puffadt arccal vagy táskás szemekkel egy átmulatott éjszaka után? Nem vagy ezzel egyedül. Az alkohol vízvisszatartást okoz, ez pedig az arc felpuffadását eredményezi, ami akár másnap délig is megmaradhat. Ráadásul nemcsak az arcon jelentkezhetnek a tünetei, hanem az egész testen.

Súlyosbíthat egyes bőrproblémákat

Marisa Garshick bőrgyógyász elmondta, az alkohol miatt fellángolhat a rosacea, és az erre hajlamos bőrrel rendelkezőknél fokozza a kipirosodást, ront az arc állapotán. Emellett egy tanulmány kimutatta, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás megnöveli a rosacea kialakulásának kockázatát, mivel gyulladást és értágulatot okoz, ami bőrpírhoz, kipiruláshoz és dudorokhoz kialakulásához vezethet.

Sötét karikákat okoz

Szem alatti sötét karikákat több tényező is eredményezhet, köztük az alkohol hatására kitágult erek is. Az ivás ráadásul rontja az alvásminőséget, ami még inkább fokozza ennek az esélyét.

Petyhüdtté, ráncossá teszi a bőrt, mégis fogyasztod: olvasd el, mi az!

Rengeteg ételben megtalálható, fogyasztása azonban rendkívül káros a bőrre.

(Képek: Getty Images.)

Forrás: https://femina.hu/szepseg/alkohol-karos-hatasa-arcra/