Egy jó sapka nemcsak praktikus és nélkülözhetetlen része a téli szetteknek, de csinos kiegészítő is lehet. De utóbbi leginkább csak akkor, ha nemcsak azt nézed, hogy kényelmes, meleg vagy épp divatos-e a kiszemelt fazon, hanem azt is, hogy passzol-e az arcformádhoz.

A sapkaválasztás legalább olyan nehéz lehet, mint a tökéletes farmer megtalálása. Attól ugyanis, hogy éppen az a legsikkesebb darab, nem biztos, hogy az aktuális trendek mindenkinek jól állnak.

Melyik sapka milyen fejformához passzol?

Ahhoz, hogy a számodra megfelelőt vásárolhasd, először is tudnod kell, milyen formájú az arcod – ezt ide kattintva kiderítheted. Ha pedig megvagy vele, nézd meg az alábbi videót, amiben részletesen elmagyarázzák, melyik fazon mikor a legjobb választás.

A széles karimájú fedora kalapok, a beretek és svájci sapkák jól passzolnak ovális fejformához, de alapvetően is ez az a forma, amihez a legtöbb fazon passzol. Szögletes archoz szintén szuperek a fedorák és a széles karimájú kalapok, a barettek, a svájci sapkák és a baseballsapkák is. Itt főleg azok előnyösek, amiknek lekerekített a felső részük, így ugyanis kiegyensúlyozzák az erősebb, szögletes vonásokat, a túl kicsi, túl szűk beanie-ket viszont ebben az esetben érdemes kerülni.

Az – úgymond – körte vagy háromszög formához – amely esetén az állkapocs szélesebb, mint a fej felső része – a kicsi, illetve szögletes tetejű kalapok előnytelenek, érdemes inkább a harang alakúakra, a vödörsapkákra és a beanie-kre szavazni. Ha ragaszkodsz a barettekhez, ezekből is a szélesebb, nagyobb változat passzol majd igazán.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szív alakú arc esetén szerinte a szélesebb svájci sapkákat lehet jó ötlet kerülni, de a széles karimájú kalapok, a beanie-k és a harang alakúak itt is előnyösnek bizonyulnak.

Kerek archoz a túl kicsi, túl szűk fazonok nem passzolnak, de szuperek a vödörsapkák, a fedorák, beanie-k esetén pedig a vastagabb, nagyobb kötött változatokra kell szavazni, hogy ne feszüljenek rá túlságosan a fejre, ne mutassák kerekebbnek az arcot, és ne nyomják össze.

Olvass tovább! A legrosszabb frizurák kerek archoz

Ha kerek arcformával rendelkezel, ezeket a sikkes frizurákat inkább kerüld el, mert előnytelen hatást keltenek.

(Borítókép: Getty Images Hungary.)

Forrás: https://femina.hu/szepseg/sapka-arcformahoz/