Az Észak-Thaiföldön élő kayan törzs nőinek egy része a mai napig súlyos gyűrűket hord a nyakán, ami miatt igazi látványosságnak számítanak. 

Bár mára már a hagyomány célja megváltozott, sok lány most is ötéves kora óta hordja az ékszereket, amik sokszor fájdalmat okoznak, és nagyon megnehezítik a mindennapokat.

A nyakgyűrűk hagyománya

A tradíció eredete nem ismert pontosan, valószínűleg több száz éves, a történészek már a 11. századi Ázsiában is találtak bizonyítékokat a viselésére. De világ csak akkor figyelt fel a Mianmarból származó törzs asszonyaira, amikor a ’80-as évek végén, illetve a ’90-es évek elején Thaiföld határaihoz menekültek a mianmari hadsereg és a lázadó csoportok közötti konfliktusok miatt, és sokan közülük menekülttáborokba kerültek.

Egyes források úgy tartják, hogy a sárgarézből készült nyakgyűrűk a tigristámadásoktól védték az asszonyokat, míg mások szerint azért kezdték őket hordani, hogy úgymond „elcsúfítsák” a nőket, méghozzá azért, hogy más törzsek férfi tagjai ne akarják elrabolni őket. A gyűrűket öt-hat éves korukban kezdik hordani, és általában kétévente egy gyűrűt tesznek pluszban a nyakra. Az idősebb nők 20-25 gyűrűt is hordanak, a gyűrűsorok magassága általában 12 centi körül mozog, a kiegészítők súlya pedig a legtöbbször öt kiló, de akár a húszat is elérheti

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? – Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A közhiedelemmel ellentétben a gyűrűk valójában nem magát a nyakat nyújtják, hanem a kulcscsontot nyomják lejjebb, és deformálják el – így keltik a hosszú nyak illúzióját. Nyomják, dörzsölik a nyakat, zúzódásokat okozhatnak, de még éjszakára sem veszik le őket. Alvás közben kipárnázzák, levelekkel védik a nyakukat, hogy megakadályozzák a hólyagosodást, a kidörzsölődést és a sebeket.

Bár a nyak meggyengülhet, eltávolításuk alapvetően nem halálos, csak nehézkes, bonyolult és fájdalmas, de a legtöbben egész életükben magukon hagyják a kiegészítőket.

Miért hordják őket ma is a nők?

A nyakgyűrűket ma már nem csak azért viselik a nők, mint korábban. Nem csupán a hagyomány miatt hordják a súlyos kiegészítőket, hanem azért is, mert ez az, ami igazán szépnek számít számukra: minél több a karika, annál szebb egy nő. Manapság azonban a nyakgyűrűk hordásának egyik legfőbb oka a megélhetés és a turizmus. 

A becslések szerint évi körülbelül negyvenezer turista fizet azért fejenként 8-16 dollárnyi – vagyis körülbelül 2800-5800 forint közötti összeget -, hogy lássa a különleges, „zsiráfnyakú” asszonyokat. A kayan nők nemcsak a tradíciók, hanem a kizsákmányolás áldozatai is lettek. Ráadásul a gyűrűk sem olcsók: minél gazdagabb egy család, annál több karikát engedhetnek meg maguknak a nőtagjai. A fiatalabb generációk tagjai közül azonban sokan elhagyták a kiegészítőket.

Olvass tovább! 8 hely, ahol egészségükkel fizetnek a szépségükért a nők

A nőknek ezeken a területeken tényleg meg kell szenvedniük a szépségért. Van, hogy brutális procedúrákon esnek át a hagyományok kedvéért.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Forrás: https://femina.hu/szepseg/nyakgyuruk-hagyomanya/