Számos olyan vitamin és tápanyag létezik, melyek belülről szépítik és táplálják a bőrt. A legnépszerűbb és legismertebb ezek közül talán a kollagén, de a Q10 is egyre nagyobb hangsúlyt kap a szépségápolásban.

Nagy szerepe van a feszesség megőrzésében és a ráncok halványításában, de rengeteg egyéb, az egészségre gyakorolt pozitív hatása is van. Külsőleg és belsőleg is érdemes alkalmazni, eláruljuk, miért.

A Q10 hatásai

A Q10 koenzimet vagy más néven ubikinont a szervezet is képes előállítani, ám ez a folyamat, így a Q10 szintje is az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken. Fontos szerepet játszik a sejtek energianyerő anyagcsere-folyamataiban, a szervezet energiaszintjének fenntartásában, illetve igen erős antioxidáns, így segít felvenni a harcot az oxidatív stressz, valamint a káros szabad gyökök ellen. 

Gátolja az érelmeszesedést, a plakkok kialakulását, jótékonyan hat a vérnyomásra, a szívre, segíti az agyműködést, javítja a mitokondriális sejtfunkciókat, a termékenységet, és fejfájás ellen is beválik. Hiánya legfőképpen krónikus fáradtságban, illetve szív- és érrendszeri problémákban nyilvánul meg.

Mindezek mellett a bőrre is sok pozitív hatása van. Sejtregeneráló képességgel bír, stimulálja a kollagén- és elasztintermelést, így hozzájárul az arc feszességének, simaságának megőrzéséhez, és késlelteti a ráncok kialakulását, valamint halványítja a már meglévőket. Antioxidáns hatása révén nagy szerepe van a bőr külső hatásoktól való védelmében, blokkolja a melanintermelésért felelős tirozináz enzim aktivitását, így csökkenti a pigmentfoltokat, egységesíti a bőrt, és puhává, simává teszi azt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kívülről-belülről szépít

A Q10 hatását külsőleg és belsőleg is érvényesítheted. Az ételek közül a halak, főleg a szardínia, a húsok, az olívaolaj, a szójabab, a diófélék, a spenót és a brokkoli tartalmazza nagyobb mennyiségben, de étrend-kiegészítőként is kapható. Tabletta, kapszula formájában, szájon át szedve az egész szervezetre jótékonyan hat. A napi beviteli érték 90-200 milligramm között mozog, a patikákban és az üzletekben többféle kiszerelés is megvásárolható belőle, árulják például 30, 60 és 100 milligrammos változatban is.

A krémekben, szérumokban található Q10 pedig a bőrt teszi feszesebbé, egyenletesebbé, simábbá, felveszi a harcot a ráncokkal, egyenletessé teszi a bőrtónust, és ragyogóvá varázsolja az arcot.

Kollagénben gazdag ételek

A kollagén, mint minden fehérje, aminosavakból áll. Ebből pedig kilenc olyan van, amelyet a szervezet nem tud, vagy nem a megfelelő mennyiségben képes előállítani, így pótlásukat a kollagénben gazdag ételek biztosíthatják, melyek csak állati eredetűek lehetnek. Mutatjuk, melyek azok a finomságok, amelyek tartalmazzák ezt az értékes összetevőt, vagy elősegítik annak termelődését.

(Képek: Getty Images.)

Forrás: https://femina.hu/szepseg/q10-hatasa/