A szélsőséges időjárás, a légszennyezettség, a kórokozók és a különböző stresszfaktorok a téli hónapokban különösen próbára teszik a szervezetünk és az azt pajzsként óvó bőrünk védekezőképességét. A száraz, feszülő bőr, a mimikai barázdák mélyülése és az apró új ráncok megjelenése azonban nem kell hogy „kötelező járulékai” legyenek az évszakváltásnak.

A BABOR szakértője szerint tudatosan összeállított arcápolási programmal, például rendszeres hámlasztással, illetve a különböző antioxidánsok és regenerálódást segítő fehérjék összehangolt használatával nagymértékben csökkenthetők a környezeti agresszorok támadásának nyomai a bőrön. 

Télen másképp kell ápolni a bőrt

Nem pusztán a szmog, a szeles-hideg időjárás, a betegségeket okozó vírusok és baktériumok, de még a nyáron egy időre magunk mögött hagyott stressz is újult erővel támadja szervezetünket az őszi-téli hónapokban. Nem csoda, ha legfőbb immunizációs vonalunk, a bőrünk is megsínyli az extra terhelést, megjelennek rajta a károsodás jelei, felgyorsítva az öregedés folyamatát.

– Bőrünknek saját immunrendszere van, a sejtek és a bőrön lévő számtalan hasznos baktérium egyensúlyát azonban felboríthatják a káros környezeti tényezők – mutat rá Garzó Beatrix kozmetikai szakoktató, a Babor szakértője.

– Ahogy érdemes szervezetünk immunrendszerét vitaminokkal, nyomelemekkel felerősíteni, úgy bőrünk is meghálálja a célzott támogatást. A környezeti hatásokat semlegesítő antioxidánsokat és a regenerálódást segítő fehérjéket éppúgy érdemes a mindennapi arcápolási rituálénk részévé tenni, ahogy a bőr hidratáltságáért felelős hialuronsavat is, amelyből a kor előrehaladtával egyre kevesebbet termel a szervezet.

A kulcsszó a globális ápolás. Akkor tudjuk felvenni a harcot a bőr öregedésével szemben, ha a méregtelenítésre, a hidratálásra, az energiapótlásra, az antioxidáns-védelemre és a bőr megerősítésére azonos hangsúlyt fektetünk, tehát nem csak egyes funkciókat támogatunk.

A cikk az ajánló után folytatódik

A velünk élő nárcizmus – Hogyan lehet felismerni a nárcisztikus embereket?

A Femina Klub januári vendége Dr. Bánki György pszichiáter szakorvos lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan lehet felismerni a nárcisztikus emberek sajátosságait, valamint segít megérteni nárcizmus mibenlétét, kialakulását, környezetre és társadalomra gyakorolt hatását illetve kezelhetőségét.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. január 16. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ez a fajta komplex és tudatos bőrvédelem az arcápolásban egyre inkább teret nyerő cosmeceutical, azaz a tudomány által vezérelt kozmetikai törekvéseknek köszönhetően egyáltalán nem olyan bonyolult és költséges, mint ahogy elsőre hangzik: a korábban csak a professzionális bőrápolásban használt csúcshatóanyagok, mint például a peptidek, megjelentek az otthoni használatra szánt termékek között is. Nem mindegy azonban, hogy ezeket hogyan használjuk. 

Tisztítástól a tonizálásig

Mínusz első lépésként alkalmassá kell tennünk a bőrünket a hatóanyagok befogadására, ez a szmogos téli időszakban a szokásosnál is fontosabb. Az esti alapos olajos-krémes lemosóval történő tisztítás mellett érdemes reggel is – legalább vízzel – lemosnunk az arcunkat, hogy pórusainkon keresztül szabadon lélegezhessen a bőr. A természetes hámlási folyamatot ebben az időszakban még inkább ajánlott kémiai vagy enzimes peelinggel támogatnunk – ilyenkor az erős napsugárzástól sem kell tartanunk.

szem tukor cover

Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

A kémiai – azaz savas – hámlasztók típusuktól függően további bőrfunkciókat tudnak támogatni, míg az enzimes készítmények sokkal finomabban távolítják el az elhalt hámréteget, mint a szemcsés arcradírok. Ezenkívül a legtöbbjükben értékes, regenerálódást segítő hatóanyagok is találhatók, ráadásul az érzékeny bőrűek is bátran alkalmazhatják. Minden tisztítás után használjunk a bőr nedvességtartalmát helyreállító alkoholmentes tonikot: ezek között szintén találhatunk hatóanyagban gazdag készítményeket, melyek képesek fokozni további hatóanyagok beszívódását is.

Csodák a krémekben és szérumokban

Télen bátrabban használhatjuk a fényérzékeny retinolt – ajánlottan az esti – bőrápolási rutinunkban, azonban reggel ebben az időszakban is gondoskodjunk a megfelelő fényvédelemről.

– A retinol igazi csodafegyver – árulja el Garzó Beatrix. – Antioxidáns hatása mellett segíti a kollagéntermelést, gyorsítja a sejtosztódást, így segíti a bőr megújulását. Ráadásul segít normalizálni a faggyútermelést is, így csökkenti a pattanások kialakulásának lehetőségét.

A fűtött helyiségek alacsony páratartalma, illetve a kinti hideg és szél könnyen kiszárítják a bőrt, amely szinte szomjazza a hialuronsavat, így mindenképpen érdemes olyan arckrémet választanunk, amely bővelkedik ebben az erőteljesen hidratáló hatóanyagban. Az extra C-vitaminra nemcsak belső szerveinknek van szüksége a hideg időszakban, de az arcápolásban is elengedhetetlen: a C-vitamin-tartalmú krémek az erős antioxidáns hatóanyagnak köszönhetően segítenek a káros szabad gyökök megkötésében, így tartják fiatalosan a bőrt.

A gazdag arckrém mellé használjunk a hatóanyagokat koncentráltan tartalmazó szérumokat, ampullákat és kombinált boostereket, amelyek teljesebbé teszik a regenerálódást és védelmet. Érdemes réz-peptidet tartalmazó készítményt választanunk, ez a fehérje ugyanis gyulladáscsökkentő és antioxidáns tartalmú szuperhatóanyag. A legfontosabb pedig, hogy mindezeket hosszan és összehangoltan használjuk a fiatalos bőr megőrzése érdekében. 

A legerősebb ránctalanító összetevők

Ha nemcsak késleltetni akarod a ráncok megjelenését, hanem a már megjelent barázdák láthatóságát is szeretnéd csökkenteni, akkor mindig nézd meg alaposan, milyen hatóanyagot tartalmaz egy-egy krém. A következő összetevők erős anti-aging hatással rendelkeznek, és szépen, látványosan simítják az arcot: ezeket keresd a címkén.

Forrás: https://femina.hu/szepseg/teli-borapolas/