A vajas piskóta alapreceptje a hagyományoshoz hasonló elven indul, tehát liszt, cukor és tojás hármasára épül. Mindehhez azonban jön még vaj is, amitől a tészta nehezebb, tömörebb lesz. Az így kapott masszát légiesebb testvéréhez képest könnyebb szeletelni, nem esik darabjaira, és akár néhány réteg gazdag tölteléket is elbír.
A tojásokat válaszd ketté, a fehérjéből egy csipet sóval verj kemény habot. A tojássárgákat keverd el a cukorral és a vajjal. A megfelelően habos állag eléréséhez legalább öt percig keverd a robotgép legmagasabb fokozatán. A lisztet keverd el a sütőporral, szitáld a vajas cukorhoz, majd nagy mozdulatokkal adagold hozzá a tojáshabot is. Egyengesd el a masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, és 180 fokon süsd nagyjából 25 percig, amíg a teteje aranyszínű lesz.
Source link