A híres bostoni krémtortát 1881-ben alkotta meg egy francia séf. A sütemény alapja vastag vajas piskóta, a rétegek között vaníliasodó terül el, a tetejét pedig egyszerű, tejszínes csokikrém vonja be. Az eredeti recept írót javasol a tésztájába, de mivel azt itthon nehéz beszerezni, tejjel is készítheted.

A tésztához a tojásokat válaszd ketté. A fehérjéből egy csipet sóval verj kemény habot. A tojássárgákat a vajjal, a cukorral és a vaníliaaromával keverd jó habosra, és add a tojáshabhoz. A lisztet keverd el a sütőporral, és a tejjel vagy íróval felváltva adagold a tojásos részhez. Ilyenkor már csak fakanállal keverd, hogy össze ne essen. A masszát egyengesd el egy sütőpapírral kibélelt 24-26 centis tortaformában, és 160 fokon fél óra alatt süsd készre.

Amíg a tészta sül, állítsd össze a vaníliakrémet. A tejet egy kisebb lábosban melegítsd össze a tejszínnel és a cukor felével. Vedd le a tűzről, és hagyd kicsit hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukor másik felével, és keverd bele a keményítőt. A langyosra hűlt tejet óvatosan, több adagban keverd a tojásos részhez. Lassan dolgozz, hogy a hőmérséklet-különbség hatására ki ne csapódjon a tej. Add hozzá a vaníliaaromát is, tedd vissza a tűzre, és kevergesd egy-két percig, amíg besűrűsödik. Fedd le fóliával, és tedd a hűtőbe legalább két órára.

A csokikrémhez a tejszínt forrald fel. A csokit törd darabokra, öntsd le a forró tejszínnel, keverd jól össze, amíg egyneművé válik, és pihentesd negyedórát.

A kisült piskótát felezd el. Kend meg az egyik lapot vaníliapudinggal, és helyezd rá a másikat. Vond be a csokis krémmel, és tedd a hűtőbe fél órára, hogy a máz megszilárduljon rajta.





Source link