A klasszikus, ropogós csörögefánk vagy más néven forgácsfánk elmaradhatatlan a farsangi időszakban. A legtöbb változata nem igényel dagasztást, kelesztést, csak egy kis pihentetést, hogy jól összeálljon. Ha a tésztájába teszel egy evőkanál ecetet vagy rumot, nem fogja magát sütés közben olajjal sem teleszívni. Ne izgulj a markáns íz miatt, az a hőkezelés hatására elillan majd.

A tojássárgákat keverd ki a porcukorral, a tejföllel, a rummal vagy az ecettel, majd szitáld hozzá a sóval elkevert lisztet, és gyúrd alaposan össze. Csavard folpackba, és pihentesd a hűtőben fél órát. 

A pihentetési idő leteltével lisztezett deszkán nyújtsd ki, és derelyevágóval szaggass belőle rombuszokat. A darabok közepébe is ejts egy-egy bemetszést, és a fánkok egyik csücskét ezen húzd át. Bő forró olajban, oldalanként két-két perc alatt süsd őket ropogósra. Egyszerre csak annyit tegyél az olajba, hogy kényelmesen úszkálhassanak benne. A kész darabokat szűrőlapáttal szedd ki papírtörlőre. Még melegen forgasd össze porcukorral, és tálald baracklekvárral.

Source link