A tökéletes farsangi szalagos fánk a közepén húzódó fehér csíkról kapta a nevét, amely szalagként öleli körül a kis gömböket. A klasszikus változat vajas kelt tésztából készül, és bő olajban sül. Vigyázz, ne fogyaszd túl forrón, mert úgy nagyon megterheli a gyomrot.
A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy evőkanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel.
A lisztet közben szitáld egy tálba, sózd meg, add hozzá a maradék cukrot, a tojássárgákat, a kockákra vágott puha vajat, végül az élesztős tejet. Gyúrj belőle sima, egyenletes tésztát. Amikor az edény falától elválik, takard le, és meleg helyen pihentesd egy órát.
Amikor a duplájára nőtt, borítsd ki lisztezett deszkára. Nyújtsd ki ujjnyi vastagságúra, fánk- vagy pogácsaszaggatóval szaggasd ki, és újra takard le őket, hogy pihenhessek addig, amíg az olajat felforrósítod.
Egy magas falú lábosban hevíts annyi olajat, amennyi félig lepi el a fánkokat. Amikor már elég forró, tegyél bele néhány darabot, és oldalanként két-három perc alatt süsd őket aranyszínűre. Egyszerre ne tegyél sok fánkot az olajba, hogy le ne hűtsék.
A kész sütiket vedd ki az olajból, és papírtörlőn szárítsd meg őket. Tálald lekvárral, porcukorral.
Source link