Mindenki megtapasztalta már, milyen kellemetlen, feszítő érzést tud okozni a puffadás, a gázképződés. Ez egy teljesen normális folyamat, mely jelzi a bevitt táplálék emésztését. 

De előfordulhat egyesekkel, hogy bizonyos ételek után kifejezetten hosszú ideig tart ez az érzés, vagy kellemetlenül sokszor fordul elő. Ebben az esetben érdemes górcső alá venni az étrendet, és kipróbálni, mi történik ha egyes alapanyagok fogyasztását mérsékeled.

Puffasztó ételek

Köztudott, hogy a karfiol, brokkoli, káposzta és a bab puffadást okoz, ezt minden bizonnyal sokan megtapasztalhatták már. De ezeken kívül is vannak olyan élelmiszerek, melyek megnövelhetik a gáztermelődést.

Alma, körte: mindkét gyümölcs tele van rostokkal és fruktózzal, melyek a vastagbélben erjednek meg, és puffadást okozhatnak. Főtt formájában könnyebben emészthetőek.

Avokádó: tele van esszenciáls zsírokkal és rostokkal, és igen magas a poliol-, azaz a cukoralkohol-tartalma, ami növelheti a gázképződést. Egy fél, egy negyed avokádó még nem okozhat problémát, de egy egész már puffasztó lehet.

Hagyma: a hagymafélék magas fruktántartalmuk miatt nehezen emészthetőek, ez az oldható rost puffasztó lehet egyeseknek. Érdemes hőkezelni fogyasztás előtt.

Fokhagyma: a fokhagyma szintén fruktántartalma miatt került a listára. Ha bélgázokat okoz, akkor érdemes a nyers fokhagyma helyett a porváltozattal ízesíteni az ételeket.

Szeder: igazi antioxdiáns-bomba bogyós gyümölcs, ám tele van poliolokkal, azaz cukoralkohollal. A nehezen emészthető anyag miatt túlzott gázképződést okozhat.

Paradicsom: magas savtartalma miatt került a listába a paradicsom, mely befolyásolja a gyomorsav termelődését, ami puffadást okozhat. Fogyasztás előtt javasolt leszedni a héját, hogy könnyebben lehessen emészteni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu 3 kötetében 162 olyan mentes és kipróbált recept található, melyek közül kompromisszumok nélkül válogathatnak étrendváltók, reformerek, IR-diétát követők és kíváncsiak egyaránt. 

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Tejtermékek: a tejtermékekben lévő tejsavófehérje és kazein olyan fehérjék, amikkel nehezen birkózik meg az emésztőrendszer, ami gázképződéshez vezethet. Nem beszélve arról, hogy kutatások szerint minden harmadik magyar ember laktózérzékeny, ami szintén puffadással jár.

Lencse: a lencse és az egyéb hüvelyesek magas rostartalmukból fakadóan okozhatnak extra gáztermelődést főleg azoknál, akik nincsenek hozzászokva a rostfogyasztáshoz. Ezenkívül a benne lévő cukoralkohol is nehezíti az emésztését.

Árpa: ez a gabonaféle nagyon tápláló, magas rosttartalommal bír, ami miatt puffasztó lehet. Ezenkívül gluténtartalma miatt is kellemetlen hastájéki feszülést okozhat, és vizsgálatok szerint egyre több is a gluténérzékeny Magyarországon.

Retek: akárcsak a többi keresztesvirágú zöldség, a retek is tartalmaz raffinóz nevű keményítőt, ami emésztetlenül halad végig, a vastagbélben pedig gáztermelést okoz.

GettyImages-1133877848

Zsíros húsok: mint a zsíros marhahús, bárányhús, bőrös csirke, tehát az összes olyan húsféle, amiben sok a zsír. Megterhelik az emésztőrendszert, növelik a gyomorégés, gyomorfájás és a puffadás kockázatát. 

Feldolgozott húsok, felvágottak: magas sótartalmuk miatt a feldolgozott élelmiszerek is okozhatnak puffadást, vizesedést. 

Ahogy a listából látszik, általában az olyan ételek okozhatnak feszítő, puffasztó érzést, melyeknek magas a rosttartalma. Ettől függetlenül érdemes őket továbbra is fogyasztani – természetesen hogyha nem ismert semmilyen ételintolerancia -, de figyelembe kell venni, hogy naponta maximum 25-30 gramm rostot szabad bevinni, máskülönben felszívódási zavart okozhat.

A 8 legrosszabb étel, ami lassítja az anyagcserét

Bizonyos ételek lelassíthatják az anyagcserét, érdemes a fogyasztásukat minimálisra csökkenteni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)





Source link