Egyáltalán nem mindegy, milyen étel kerül elfogyasztásra, hogyha az emberre rátör az éhségérzet, hiszen ha rosszul választ, akkor csak még éhesebb leszel tőle.

Biztos mindenki ismeri azt az érzést, amikor az embernek szinte saját magára kell rászólni azért, hogy abbahagyja a falatozgatást, vagy amikor egy-egy étkezés követően fél-1 óra elteltével már újból elfog a mardosó éhség. 

Az étvágynövelő ételek

Nemcsak az ételek összetétele, hanem az étellel való kapcsolat is meghatározza az étkezési szokásokat, ez pedig legtöbbször a családtól eredeztethető. Van, aki egyfajta jutalmazásképpen vagy éppen bánatában eszik, de a lényeg az, hogy gyerekkortól kezdve mindenkiben kialakult valamilyen viszony az evéssel. Akik érzelmeket kötnek hozzá, nehezen boldogulnak a fogyasztói társadalomban, hiszen minden könnyen elérhető, elég csak a sarki boltba menni érte.

Pedig néhány élelmiszert annak ellenére, hogy jóleső érzés elfogyasztani, és valójában nem is tiltott, hogy néha-néha, a mértéket tartva, nemhogy csillapítanák az éhséget, hanem étvágynövelő hatással bírnak. Nehéz abbahagyni a fogyasztásukat, és gyakran híján vannak olyan értékes, laktató tápanyagoknak, amik teltségérzetet okoznának. 

A sajtokban lévő kazein ópiátszerű reakciót vált ki a szervezetből, amitől egyfajta függőségérzés alakulhat ki irányába, de a tejtermék zsír- és sótartalma is arra készteti az embert, hogy minél többet egyen belőle.

Az alacsony zsírtartalmú joghurtok szintén éhségérzetet generálhatnak, hiszen az íz érdekében a zsírt cukorral helyettesítik, érdemes ellenőrizni a csomagolásukat.

Még a tojásfehérje is idetartozik. Egyre divatosabb, hogy a tojás a sárgája nélkül kerül elfogyasztásra, pedig az tartalmaz értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, amik teltségérzetet okoznak. A tojásfehérjéje nem laktat.

Természetesen nem csak a fehérjében, zsírokban bővelkedő ételek bírhatnak étvágynövelő hatással, hanem a szénhidrátban gazdag fajták is. Ilyenek a fehér rizs, a fehér kenyér, a péksütemények, a bolti, gyakran cukrozott granolaszeletek, a cukros gabonapelyhek és müzlik. Az olyan ultrafeldolgozott élelmiszerek szintén idetartoznak, mint a chips vagy a zacskós sütik, kekszek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szószok, köztük a ketchup általában igen magas cukortartalommal bírnak, és tartósítószereket is tartalmazhatnak, melyek mind-mind befolyásolják az anyagcserét, gátolva a jóllakottságért felelős hormon felszabadulását.

Ha már az előbb a ketchupról volt szó, az általában sült krumpli mellé kerül elfogyasztásra, pedig az is az étvágynövelő ételek listáját bővíti, így ketten egyet igazán „ütős párost” alkotnak. 

Sokan azt hiszik, hogy a rágógumi eltereli a figyelmüket az evésről, sajnos ez a trükk nem válik be. A rágás azt sugallja a szervezetnek, hogy valami étel fog érkezni, tehát a gyomorsav elkezd termelődni. Amikor végül nem jön semmi, az nemcsak gyomorfájáshoz vezethet, hanem egyre éhesebb is leszel.

Az édesítőszeres élelmiszerek megzavarhatják a bélflóraműködést és a cukoranyagcserét is, mert az édes ízt az agy a kalóriákhoz köti, így ha az nem kerül bevitelre, akkor csak még éhesebb lesz utánuk az ember.

GettyImages-82859709

A fentebbi felsorolásból is jól látszik, hogy javarészt feldolgozott, előre gyártott ételek szerepelnek benne, legtöbbjük a magas glikémiás indexű ételekhez tartozik, tehát a bennük lévő szénhidrát gyors felszívódású. Hozzáadott cukrot, sót tartalmaznak, nélkülözik a rostokat, így ahelyett, hogy telítenének, csak túlevésre ösztönzik a szervezetet. 

8 természetes étvágycsökkentő ital

Ezek az italok hatékonyan csökkentik az étvágyat, ezzel elősegítve a fogyást.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link