A téli hízékonyság sokakat érintő probléma, melyben különböző faktorok játszanak szerepet, köztük a testmozgással töltött idő csökkenése és az ünnep alatt megemelkedett kalóriafogyasztás. A kettő kombinációja bőven elég ahhoz, hogy felszaladjanak a kilók.

Ha csak néhány kilóról van szó, nincs mitől tartani, de ha már jelentős mennyiségű az elhízás mértéke, az aggodalomra adhat okot egészségkárosító hatása miatt, nem beszélve arról, hogy a közérzetnek sem tesz jót.

A téli elhízás okai

A téli elhízás közkeletű jelenség, általában a hidegebb hónapokra jellemző, ami nem véletlen, hiszen ez az év legmozgásszegényebb időszaka – kivéve persze a téli sportok szerelmeseinek – ilyenkor legtöbben az otthon melegét választják.

Megnövekedett kalóriabevitel

A téli időszak tele van ünnepekkel, a karácsony, a hanuka, az újév mind-mind a dorbézolásról, az ünnepi lakomákról szól. A kutatók szerint a téli elhízás hátterében leginkább az ünnepi időszak alatt zajló túlevés és -ivás áll. Ilyenkor sütemények, édességek hada kerül terítékre, cukrozott ételek-italok fogyasztása jellemző, és sokaknál még az ünnepi tojáslikőr sem hiányozhat az asztalról.

A világ minden táján érintettek az emberek, ettől függetlenül azzal semmi probléma nincsen, hogyha 1-2 kiló felszalad, hiszen az ünnep nem az önmegtartóztatásról szól. Azonban az ünnepi elhízás akár tartós is maradhat, hogyha valaki nem figyel oda az év többi részében a megfelelő, kiegyensúlyozott étrendre és a rendszeres testmozgásra. Érdemes már jó előre megtervezni az ünnepi menüsort, és főleg rostban gazdag ételeket készíteni. 

Csökkent fizikai aktivitás

Rossz hír, de ahogy nő a kalóriabevitel, úgy csökken a mozgással töltött idő. Ahogy kevesebb fizikai aktivitás hatására kevesebb kalóriát is éget el a szervezet, ami elhízást okozhat. Ennek lehet oka a hideg időjárás, a rövidebb nappalok és a szociális érintkezések, baráti, család találkozók megnövekedett száma, amikor az embernek nem jut annyi idő a testmozgásra, mint korábban. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A nyári hónapokban bizonyítottan magasabb a mozgási hajlandóság, mint télen. Azonban azt is észrevették a kutatók, hogy ahogy csökken a mozgással töltött idő száma, úgy növekszik a bevitt kalóriamennyiség, mintha csak pszichésen kordában tartaná az embert a mozgás tudata. 

Hangulatingadozás

Egyeseket érintheti az úgynevezett szezonális depresszió, azaz Seasonal Affective Disorder (SAD). Ez általában a téli hónapokban jelentkezik, megváltozik az emberek hormontermelődése a csökkent nappalok miatt, felborulhatnak az alvási szokások. A jellemzői a következők: szomorúság, energiahiány, fáradtság, megnövekedett étvágy főleg a szénhidrátok iránt. Ez az állapot szintén makacs zsírpárnákat okozhat.

GettyImages-1284255840

Éppen ezért bármennyire is nehéznek hangzik, az ünnepeket leszámítva érdemes egész évben egészségesen étkezni és aktívan sportolni. Még a depresszió tünetei is enyhülnek, hogyha valaki rendszer testmozgásba kezd. Fókuszálj a teljes értékű, tápanyagokban gazdag élelmiszerekre, mértékkel fogyassz cukrot. A naphiányos időszakban érdemes külön odafigyelni a D-vitamin pótlására is.

A 8 legjobb téli zsírégető

A téli, szezonális élelmiszerek között is akadnak olyanok, melyek beindítják a zsírégetést.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link