A most 46 éves Peggy két évvel ezelőtt, 44 éves korában jutott el arra a pontra, amikor ráébredt, hogy nem mehet tovább így az élete, ekkorra már 106 kilót mutatott alatta a mérleg. 

Alvászavarokkal és gyakori gyomorfájással küzdött, különféle vizsgálatokra is járt, hogy felderítsék a probléma gyökerét, de végül az életmódváltás és a fogyás segített rajta. Egy év alatt sikerült 35 kilót fogynia, és ezt a 71-72 kilós súlyát még most is tartja.

Peggy fogyástörténete

– 44 éves voltam akkor, amikor úgy döntöttem, ez így nem mehet tovább. Hosszú ideje gyomorfájással, alvási problémával küzdöttem, a vége felé már napi szinten. Az éjszakai megébredések annyira kikészítettek egy idő után, hogy úgy éreztem, nem bírom tovább. Mindenféle kivizsgálásoknak vetettem alá magam, de szervi elváltozást nem igazán találtak. Szerencsére – mesélte a Feminának Peggy.

– Több mint húsz éve pajzsmirigy-alulműködést állapítottak meg, amire gyógyszert kaptam. Nem egészen negyvenévesen átestem egy szívinfarktuson. Állítólag „csak” a túlsúly és a stressz játszott ebben szerepet. Mondta is a kezelőorvosom, hogy jó lenne fogyni, de azt nem tudta megmondani, hogyan. Egyek kevesebbet, pont. Nálam azt hiszem a gyomorpanasz volt az utolsó csepp.

– Amikor belevágtam az életmódváltásba, egyetlen dolog vezérelt: ne fájjon a gyomrom, és tudjak végre aludni, ne ébredjek meg hajnalban. Kezdetben nem volt nagy elvárásom a kilók leadását illetően, de ahogy telt az idő, egyre nagyobb önbizalmam lett, kezdtem hinni magamban. Ez pedig erőt adott ahhoz, hogy minden napból kihozzam a lehető legtöbbet. Azt gondolom, hogy az életmódváltás lényege, hogy ne azt várd, hogy mikor lesz már a kúrának vége, és mikor éred már el a célod, hanem az, hogy élvezd minden percét annak az útnak, amin haladsz. Amikor az ember eljut odáig, hogy ki mer lépni a komfortzónából, és nem hátrál meg egy-egy kényelmetlen helyzetben, elég jó esélye van, hogy sikerüljön a mentális váltás, amit a szervezet ezerszeresen meghálál.

Így változtatta meg Peggy az életmódját

Először az étrendjét módosította, elkezdte alaposan megválogatni, hogy miket fogyaszt, és mik azok az élelmiszerek, amikre valójában nincs szüksége. A kalóriákat nem számolta, tartós fogyását a tápláló alapanyagoknak és az edzésnek köszönheti.

peggy cikk jó 2

– Az életmódváltás nálam négy pillérre épült: alvás-étkezés-mozgás-stresszkezelés. Az elején elhagytam minden gyulladáskeltő dolgot az étrendemből, kiiktattam a glutént, tejet és cukrot. Elhagytam a glutén tartalmú kenyereket, tésztákat, péksüteményeket, cukros, tejszínes élelmiszereket és az ultrafeldolgozott, adalékanyagos ételeket amennyire csak lehetett. Ez elsőre ijesztőnek tűnhet, illetve általában a „mindenről lemondasz?” kérdés szegeződik felém, de ez csak időszakosan került ki teljes mértékben az étrendemből. Amint megtapasztaltam, hogy ezek mennyire nem kellenek a szervezetemnek, mennyivel jobban vagyok ezek nélkül, nem volt kérdés, hogy ez a megoldás.

– Sokan összetévesztik ezt azzal, hogy nem eszem a három makrotápanyag egyikét, de ez nem igaz. Nagyon kiegyensúlyozottan veszek magamhoz lassan felszívódó szénhidrátot, fehérjét és jó zsírt is. Nem számolok kalóriát, nem éhezem, és nem szedek semmiféle csodaszert. Figyelek a 14/10-es időablakra, ami azt jelenti, hogy a vacsora és reggeli között 14 óra teljen el, tehát este 6-kor vacsorázom, reggel 8-kor reggelizem, ami számomra abszolút abszolút tartható, valamint arra, hogy főétkezéseim legyenek, tehát reggeli, ebéd és vacsora, nincs nassolás. Ezen kívül jól válogatom össze az alapanyagokat, igyekszem csak egészséges ételekkel táplálni a testem, próbálok eleget mozogni, a stresszt különböző eszközökkel kezelni és megfelelő mennyiséget aludni.

– Mozgás tekintetében az az elvem, hogy a kevesebb néha több. Az elején mindennap 30 percet mozogtam, a hét hat napján. Egy idő után váltottam, személyi edző segítségével elkezdtem a súlyzós edzéseket. Ez nagyon sokat segít a formálásban.

Peggy számára nem léteznek „tiltólistás” ételek, csak bizonyos élelmiszereket ritkábban és mértékkel fogyaszt. Úgy véli, hogy mindenkinek tisztelnie kell magát, és odafigyelni a test jelzéseire. 

– Az általam követett módszerre mentor segítségével találtam, mai napig hálás vagyok neki azért, amit megtanított. Nincsenek csalónapjaim, kifejezetten ellenzem ezt a felfogást. Vannak úgynevezett komfortétkezéseim, amelyek tartalmaznak olyan alapanyagot, amit egyébként nem fogyasztok. Figyelek arra, hogy ez az arány nagyjából 85-15% legyen. Ez teljes mértékben tartható, egyáltalán nem megerőltető, és nincs benne nélkülözés. Szoktam mondani, hogy az egészséges táplálkozás az önmagunk iránti tisztelet egyik formája.

A cikk az ajánló után folytatódik

– A súlyom ugyan stagnálni kezdett, de ekkor már látványos eredménye volt a fogyásomnak, illetve lényegesen jobban éreztem magam, ami elég motivációt adott ahhoz, hogy kitartsak a rendszer mellett. Semmi bonyolult nincs benne, amennyire a lehetőségeim engedik, tisztán étkezem. A szervezetem ezt nagyon meghálálja, abszolút együttműködő a testem a fejemmel. Tudjuk, hogy ez egy kardinális dolog, hiszen minden fejben dől el, de hiába, ha a testünk nem úgy reagál, ahogy szeretnénk. És máris borul minden. Elfogadónak kell lenni, ugyanakkor tisztelni magunkat, az érzéseinket kell sok esetben felülvizsgálni, mit miért teszünk/eszünk.

A kitartása meghozta az eredményét, és ma már a 46 éves magyar nő olyanoknak segít, akik hasonló cipőben járnak, mint egykor ő.

– Beszippantott az egész, és elragadott az életmódváltás pszichológiai háttere, elkezdtem komolyabban is foglalkozni a kérdéssel. Időközben beletanultam a táplálkozás helyes elveibe, életviteli kérdésekkel ötvözve. Ma már próbálok segíteni másoknak a tanultakkal, saját tapasztalataimmal megfűszerezve.

46

– Amikor belevágtam, az egészségi állapotomat sokkal drámaibbnak éreztem, mint a túlsúlyomat. Az étkezésem átalakítása olyan drasztikus változást hozott, hogy ez hamar elkezdett a súlyomon is mutatkozni, olvadtak a kilók rólam. A három hónapos mentorált program céljaként 10 kg mínuszt tűztem ki. Úgy gondoltam az elején, hogy nagyon fontos egy reális célt meghatározni, amit biztosan teljesíteni tudok. -13 kg lett a vége, ez pedig elég löket volt ahhoz, hogy ne hagyjam abba, amit elkezdtem. Azóta is ennek szellemében élek, ma már 35 kg „veszteséggel”, és még a pajzsmirigygyógyszer adagomat is csökkenthettem – fejezte be gondolatmenetét Peggy. Facebook- és Instagram-oldalán is olyan tartalmakat oszt meg, amik másoknak is segíthetnek abban, hogy egészségesebb életmódot éljenek.

20 kilót fogyott Klaudia természetes módon

Klaudia kitartásának köszönhetően 20 kilót fogyott, megosztotta velünk, hogyan evett és edzett.

(Képek forrása: Molnár Peggy / Femina)

Source link