.Tegan Haining, aki többek között Jessica Gomes, David Beckham és Natalie Imbruglia személyi edzőjeként is tevékenykedett, összegyűjtötte azokat a lépéseket, amik segíthetnek megszabadulni attól a bizonyos „utolsó 5 kilótól”.

A híres személyi edző szerint a titok kulcsa nem az éhezésben és a szigorú, hosszú távon tarthatatlan diétás módszerekben rejlik, ennél sokkal összetettebb folyamatról van szó. 

Az utolsó 5 kg leadása

Csökkenteni a stresszt

Ha túl sok kortizol, azaz stresszhormon szabadul fel, az serkenti a zsírraktározást, főleg a hasi tájékon, és vízvisszatartást, pluszkilókat is okozhat. A stressz szintjének csökkentéséhez elengedhetetlen a nyugodt, teljes sötétségben történő pihentető alvás, esetleg relaxáló, meditációs gyakorlatok beiktatása a mindennapokba. 

Erősítő edzések

A kardiozás tényleg hatékonyan égeti a zsírt, de az erősítő edzések során, ahogy fejlődik az izomzat, úgy éget el egyre több kalóriát a szervezet még nyugalmi állapotban is. Éppen ezért, hogyha már csak néhány kilótól szeretnél megszabadulni, érdemes hetente legalább két alkalommal beiktatni valamilyen súlyzós testmozgást

A súlycsökkenés elérése érdekében heti ötször mozogj, alkalmanként legalább 30 percet. Ebből lehet három nap konditermes vagy otthoni erősítő edzés, különböző izomcsoportokat átdolgoztatva, a másik két nap pedig kardiomozgás javasolt, mint a futás, a gyorsgyaloglás, az úszás vagy a biciklizés. Oda kell figyelni pihenésre is, hogy az izmok regenerálódni tudjanak, erre való a maradék két pihenőnap. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Absztinencia 

Még akár egy-két pohár bor is kalóriatöbbletet okozhat, nem beszélve arról, hogy vízvisszatartáshoz vezet az alkoholivás, dehidratálja a szervezetet és az anyagcserét is lassítja. Friss kutatás szerint legalább 18 napnak kell eltelnie ahhoz alkohol nélkül, hogy például az agyi funkciók egy része ismét normálisan tudjon működni. Általában tele van cukrokkal és növeli az étvágyat is.

Elképzelhető, hogy az a maradék 3-5 kiló felesleg az alkoholivás megszüntetése után kezd el csak leolvadni, máskülönben csak gátolja ezt a folyamatot. 

GettyImages-71927669

Súly helyett centik

Záróakkordként érdemes megjegyezni, hogy erősen ajánlott inkább centikben mérni a fogyás eredményességét, mint kilókban, mert hatékonyabban követhetőek a változások, ami motivációt adhat a folytatásra. Az izom nehezebb, mint a zsír, így egyáltalán nem biztos, hogy a mérleg kevesebb kilót fog mutatni annak ellenére, hogy a ruhaméret csökken. 

Mindezek mellett természetesen a kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen a sikerhez, mely rostokban gazdag, lassú felszívódású szénhidrátokból, esszenciális zsírsavakból és fehérjékből álló élelmiszereket tartalmaz. 

Így fogyhatsz le tavaszig 10 kilót

Nem lehetetlen lefogyni tavaszra 10 kilót, az álomsúly eléréséhez mintaétrendet és edzéstervet is találsz a cikkben.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link