A kardio- és az erősítő, súlyzós edzések nagyon különböznek egymástól. Mindkettő hatékony a zsírégetés szempontjából, egyik sem rosszabb vagy jobb, máshogy hatnak a testre. 

Négy nő megmutatta, hogyan változott a testük, amikor az állandó kardiózást kiegészítették erőnléti edzésekkel – a különbség nagyon is látványos.

Kardio- vs súlyzós edzés

A kardioedzéseknél megnövekedett pulzusszám mellett indul be a zsírégetés, gyorsul fel az anyagcsere, mindeközben még az állóképesség is növekszik. Az erősítő edzések alatt pedig olyan gyakorlatok értendőek, amik izom-összehúzódást és izomépülést okoznak. Ugyan a kardiózás során több kalóriát lehet elégetni, az erősítő edzések után felgyorsult anyagcsere következtében szintén jelentős, egyenletes kalóriaégetés indul be, ami sokáig . Minél nagyobb valakinek az izomtömege, annál több kalóriát éget el nyugalmi állapotban is. Szakértők éppen ezért azt javasolják, hogy érdemes a két edzésfajtát egymással ötvözni, hogy a zsírégetés és az izomépülés egyaránt maximalizálva legyen – a képek magukért beszélnek.

– Néha a kevesebb több – olvasható Alli képe alatt. A nő egykor a végkimerülésig végezte a kardioedzéseket, ma már legszívesebben visszatekerné az idő kerekét, és a kezdetekkor belevágott volna az erősítésekbe is, hiszen elmondása szerint rengeteg energiát, kimerülten töltött időt spórolt volna meg. Szerinte sokkal könnyebb fenntartani az izomtömeget, mint a karcsú alakot. Természetesen ettől még mindig szereti a kardiót, de amióta kombinálta erősítésekkel, a heti háromszor 45 perces edzései sokkal hatékonyabbá váltak, mint egykor a heti hatnapos kardioedzések. Úgy tartja, hogy a helyes táplálkozás és az erősítő edzés a kulcs a formás alakhoz.

Tracy megmutatta a különbséget a 2020 júliusa és 2022 júliusa közötti képeken. A régi fotón még csak kardioedzésekre fókuszált, a pontosan két évvel később készült fényképen pedig már erősítő edzésekkel kombinálta a kardiózást. Még mindig szeret és szokott is futni, csak egyszerűen nem érzi magát jól a bőrében, ha túl sovánnyá válik miatta. Friss fotóján ugyan 2 kilóval nehezebb, de a megnövekedett tömege mind-mind az izmosodásnak köszönhető.

– Megtanultam szeretni a fitneszt, miután abbahagytam saját magam kínzását – mondta Deanna. A hölgy egykor mindennap mérte magát, amikor tükröződő felület mellett sétált el, behúzta a hasát, 45 perces kardioedzéseket végzett napi szinten, és nagyon keveset evett – a kimerítő edzések után mindössze 100 kalóriányi mandulát fogyasztott el. Meg kellett tanulnia, hogy nem a túledzés jelenti a megoldást, ezzel csak tönkretette a testét és az egészségét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Elárulta, mi változott a két kép között eltelt három évben: elkezdett súlyzós edzéseket végezni, edzéstervet készített, odafigyelt a megfelelő kalóriabevitelre és a változatos étrendre, ennek köszönhetően felszedett nagyjából 3,5 kiló izmot, amitől gyönyörű, tónusos alakja lett. Most már nem sovány, hanem erős, és nagyon büszke arra a testre, amit sikerült építenie. 

– Nem szabad elsietni a folyamatot – mondta Korri Loader. A nő szerint a fogyás nem egy verseny, éppen ezért kudarc esetén nem jó út, ha már egy hét alatt feladja valaki a küzdelmet. Az életmód megváltoztatása hosszú időt ölel át, téves azt gondolni, hogy bárki egyik napról a másikra vékonyabb, könnyebb, tónusosabb, izmosabb lehet. Korri a két képével megmutatta, mi a különbség a szigorú kalóriacsökkentett étrenddel ötvözött kardioedzés és a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett végzett súlyzós edzés között. 

8 póz, ami néhány perc alatt kifejti a hatását

A hasi, a mély- és a hátizmok megerősítésével a testtartás is javul, ezáltal a has laposabbnak, sőt az izomtömeg növekedésével feszesebbnek is látszik. Mutatjuk, hogyan érhetsz el ilyen eredményt az alábbi gyakorlatokkal!

(Cikken belüli és ajánlóképek forrása: alli.macleod, i.felt.like.running, deannamagro, korrijoanloade / Instagram, borítókép forrása: Getty Images Hungary.)

Source link