Bármi is legyen az oka az elhízásnak, helytelen életmód, genetika, lelki bajok, hormonális zavarok vagy egyéb egészségügyi problémák, abban sokan egyetérthetnek, felszedni a kilókat könnyebb, mint leadni.

Kitartás és elhivatottság kell ahhoz, hogy sikerüljön a fogyás, és a kemény munkának mindig édes a gyümölcse, energikusabbá válik az ember, és különböző, túlsúllyal kapcsolatos betegségek kockázata is csökken. Mindezek mellett karcsúbbá válik az alak, és ezt a szembetűnő változást bizony kevesen hagyják szó nélkül.

Kínos igaz történetek nagy fogyások után

A BuzzFeed oldalán a névtelenség védelmébe burkolódzva osztották meg kellemetlen, kínos történeteiket olyan fogyókúrázók, akik kéretlen dicséreteket kaptak átalakulásuk után.

– 41 kilót fogytam, és észrevettem, hogy a barátom mennyivel másképp áll hozzám. Nagyon féltékeny és gyanakvó lett. Korábban nem aggódott, mert azt gondolta, hogy senki sem fog a súlyom miatt akarni engem. Ez megkérdőjelezi az egész kapcsolatot és az irántam érzett tiszteletét.

– Egész életemben gúnyoltak a súlyom miatt. De 2017-ben 50 kilót fogytam egy betegség következtében. Amikor kiposztoltam egy képet magamról, amin egyébként épp a betegségemről beszélek, és nagyon rosszul is éreztem magam, az emberek többsége azt kommentálta, hogy milyen jól nézek ki így lefogyva. Csak egyetlen barátom érdeklődött komolyan a hogylétem felől.

– Nemrég fogytam több mint 50 kilót, és bár még nem értem el a célomat, sokkal jobban érzem magam. Viszont negatív tapasztalatom volt azzal kapcsolatban, hogy a változás miatt milyen bókokkal illettek az emberek. A volt párom egyenes azt mondta, hogy „sokkal vonzóbb vagyok„, ami számomra azt jelenti, hogy nem voltam az, amikor együtt voltunk. A munkatársaim megjegyezték, hogy mennyivel jobban áll rajtam a ruhám, és még anyám is azt mondta: „Újra kezdesz úgy kinézni, mint a gyönyörű lányom.” Tudom, hogy jót akarnak, de úgy érzem, csak a súlyom miatt dicsérnek és értékelnek. Nem az agyam, a szívem vagy bármely más értelmesebb tulajdonságaim miatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

– Lefogytam 70 kilót, és szinte azonnal elkezdtek másképp bánni velem az emberek. Sok férfi egyszerűen megengedte, hogy a boltban megelőzzem őket a sorban. Egyesek felajánlották, hogy kifizetik a kávémat a Starbucksban. A munkahelyi ügyfelek egyre több borravalót adtak, és mindenki azt mondta, akivel nem szoktam nap mint nap találkozni, hogy milyen gyönyörűen nézek ki „most, hogy vékony vagyok”. Nos, megtörtént: a Covid miatti karanténos időszakban visszahíztam, azóta újra láthatatlan vagyok.

– Amikor 22 éves lettem, körülbelül 40 kilót fogytam. Fogyókúrám alatt főleg csaposként dolgoztam. Egyik este bejött egy régi törzsvendég, aki így kommentálta a fogyásomat: „Azelőtt soha nem vettem észre, hogy vonzó vagy.” Minden bizonnyal azt hitte, hogy kedvesen bókol, de még így, tíz év elteltével is rosszulesik, ha visszagondolok erre a megjegyzésre.

Mi a probléma ezzel?

Szakértők szerint a legnagyobb problémát az okozza, hogy a belső értékek helyett a külcsín kerül reflektorfénybe, ami a társadalom azon torz normáját erősíti meg, miszerint a nőknek karcsúnak kell lenniük. Nagyon óvatosan, körültekintően kell fogalmazni, hogyha valakinek a külső megjelenéséről van szó, különösen, ha a súlyával kapcsolatos. Akik testképzavarral küzdenek, azoknak ezek a megjegyzések csak ronthatnak a helyzetükön.

GettyImages-1317943227

A negatív testképet erősítik a dicséretek, hiszen akkor úgy érezhetik, hogy a korábbi állapot nem volt elégséges, „nem nézett ki jól„, tehát ilyenkor a fogyás és a külalak megváltoztatása jelenti számukra az egyetlen utat a bókok, elismerések, dicséretek felé.

Helyette inkább érdemes afelől érdeklődni, hogy hogyan érzi most magát az illető a felesleg elvesztése miatt, mi késztette rá a fogyásra, esetleg olyan külső tulajdonságaira fókuszálni dicsérésnél, mint a szem, a haj. Fontos, hogy elfogadjuk, hogy kik vagyunk. Minél jobban sikerül ezt megvalósítani, annál egészségesebbek leszünk.

A vékonyabb nők is küzdenek a sértő megjegyzésekkel

Miért szégyelljem magam azért, mert vékony vagy „gebe” vagyok? Szégyellje magát az, aki ezt mindig szemtől szembe felhánytorgatja!

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link