Ötvenéves kor felett különféle hormonális változások zajlanak le a szervezeten belül, és ahogy a változókor idején felborul a hormonháztartás, a hangulatingadozások és a puffadás mellett még sokaknál jelentkezhet korábban nem tapasztalt hasi hízékonyság is, ami nem véletlenül kapta a menopauzahas elnevezést.

Menopauza idején az ösztrogénszint csökken, miközben az androgén hormonok szintje növekszik, ami súlygyarapodáshoz vezet, gyakori éhségérzetet okoz főleg a szénhidrátok iránt. Mindezek mellett még a vízháztartás is felborul, aminek következtében vízvisszatartás, felvizesedés jelentkezhet. Bizonyos szokások azonban segíthetnek még ebben az időszakban is a fogyásban vagy a testsúly megtartásában.

Szokások a változókori hízás ellen

Az előbb említett hormonális változások miatt az anyagcsere is lelassul, ami nehezíti a fogyást, főleg hasi tájékon. Néhány módszerrel gyorsabban leküzdhető a makacs menopauzahas.

Gyakori edzések

Érdemes olyan edzéseket beiktatni a mindennapokba, mint az úszás, a biciklizés, a gyorsgyaloglás vagy a kocogás, amik hatékony kardiomozgások lévén beindítják a zsírégetést. Ezeket kell hetente néhány alkalommal rezisztenciaedzésekkel vagy erősítésekkel kombinálni.

Egy felnőtt szervezetnek legalább 150 perces mérsékelt intenzitású testmozgásra van szüksége hetente, amiből ideális esetben két nap izomerősítő edzésekből áll. Ezek közül vetésforgóban mindegyik izomcsoportot át kell mozgatni, a lábakat, a törzset, a hátat, a hasat, a mellkast, a vállakat és a karokat is.

Amikor csak lehet, ücsörgés helyet állj

A gyakori ülés szoros kapcsolatban áll a hastájéki hízékonysággal, melyet egy átfogó kutatásban is bizonyítottak. Érdemes megragadni minden lehetőséget az ácsorgásra. Szinte bármikor végezhető, például telefonálás közben, de akár még a számítógéphez is be lehet szerezni speciális állóasztalt.

Óvatosan a szénhidráttal

A szénhidrát természetesen nem az ördögtől való, hiszen a szervezetnek szüksége van rá, hogy energiát nyerhessen belőle, de mérsékelt bevitele nagyon fontos az egészség és a karcsú alak szempontjából is. Kerülendők az ultrafeldolgozott, illetve a magas glikémiás indexű ételek, amik gyorsan felszívódó szénhidrátokból állnak. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen ki kell iktatni ezeket az étrendből, mértékkel lehet időnként fogyasztani belőlük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Fontos, hogy mikor eszel

Nemcsak az számít, hogy mennyit és hogy miket fogyasztasz, hanem ennek az időpontja is. Szakértők szerint az esti órákban már nem érdemes túl sokat enni, javasolt mellőzni ilyenkor a kalóriadús fogásokat.

Dr. Pamela Peeke orvos, író egyenesen azt állítja, hogy jelentősen befolyásolja a menopauzahas kialakulását az, hogy táplálkozás terén milyen döntéseket hoz meg egy változókorban lévő nő délután 3 után. Érdemes legkésőbb este 7-re időzíteni a nap utolsó étkezését, és csak 12 órával később táplálkozni újra, tehát legkorábban reggel 7-kor.

Minőségi pihenés

Az álmatlanság a menopauza velejárója, sajnos egyeseknél ez az átmeneti alvászavaros időszak akár 4-8 évig is eltarthat. Szakértők szerint az egyik legjobb módszer menopauzahas ellen a minőségi alvás. Olyannyira, hogy egy tanulmányban szoros kapcsolatot fedeztek fel a hasi zsír és az alváshiány között. Az elégtelen alvás befolyásolja az éhséghormonokat, a gherlint és a leptint is, ami gyakori falásrohamokat eredményezhet, és hastájéki hízást.

GettyImages-85827839

A minőségi alvás egyik alappillére, hogy a nap utolsó étkezése ne a késő esti órákban legyen – ideális esetben este 7-kor -, hiszen a közvetlenül elalvás előtti étkezés szintén megzavarja a pihenést. Legalább hét-, de ideális esetben nyolcórányi alvás szükséges a szervezetnek. A hálószoba legyen hűvös, 18 fokos, kapcsold ki a kék fényt egy órával az alvási idő előtt, és olvass könyvet, magazint, újságot, képregényt lefekvéskor, valamit, ami álomba ringat.

A 8 legjobb mozgásforma 50 felett a makacs hasi zsír ellen

Ötvenéves kor felett számos változáson megy át a szervezet, amiknek kapcsán érdemes beiktatni néhány életmódbeli változtatást.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link