A 36 éves Detty hat évvel ezelőtt költözött Németországba, aminek hatására minden megváltozott az életében, már nem figyelt magára úgy, ahogy kellett volna, és szépen, lassan felszaladtak rá a pluszkilók. 

2021 nyarán döntötte el, amikorra már 72 kilót nyomott, hogy változtatni fog az életmódján. Emlékezett arra, hogy még a költözéskor 55 kilót mutatott alatta a mérleg, ez volt neki a célsúly, amit szeretett volna elérni – idővel és kitartással sikerült is.

Somogyi Detty fogyástörténete

– 2021 nyarán döntöttem el, hogy lefogyok. A végső lökést az elhatározásomban az adta meg, hogy az öcsém eljegyezte a barátnőjét, és eldöntöttem, az esküvőre, ami 2022 augusztusában volt, lefogyok. Pontosan 72 kilogrammot mutatott a mérleg ekkor alattam – nyilatkozta oldalunknak Detty.

– Konkrétan nem egészségügyi problémák miatt kezdtem el diétázni. Viszont már a súlyfelesleg zavaró volt, és a lépcsőzés is hamar lefárasztott, főleg mert a második emeleten laktam.

Már korábban is próbált lefogyni, de nem talált hatásos fogyókúrás módszert, végül a mediterrán diéta és némi útmutatás segítségével saját maga alakította ki az étrendjét és a mozgástervet is mellé.

– Én elég határozott ember vagyok, ha valamit a fejembe veszek, azt addig csinálom, míg el nem érem a kitűzött célt. Abban a pillanatban, hogy eldöntöttem: kész, ennyi. Elég volt, nem akarok tovább így élni. Már keresgéltem is a megoldást a problémámra. Korábban is próbálkoztam különböző diétákkal, de nem voltak hatásosak. Sokszor csalódott is voltam ezért. A neten beleástam magam a témába, hogy most kicsit biztosabbra menjek, és ne a csalódás maradjon a végére. És a Facebookon akadtam rá egy csoportra, ahol egy mediterrán étrendhez párosított diétát hirdettek. Kértem egy tájékoztatót róla, kíváncsi voltam rá, hogy mi is ez valójában.

– Tudtam, hogy minimum 10 kilogrammot szeretnék fogyni. A korábbi csalódások miatt először úgy voltam vele, hogy ezt sikerüljön leadnom, és aztán jöhet a többi. Ezt elértem, méghozzá 17 kilogrammal lettem könnyebb. De nem úgy fogalmaznék, hogy a „diétám végére”. Inkább azt mondanám, hogy az új életmódom kialakítása és tanulása közben. Mert ezt meg kellett tanulni. Mindent, azt, hogy mit ehetsz, mikor eheted, mit mivel tudsz helyettesíteni. Viszont ez sem volt olyan nehéz, mert a mediterrán diéta, amiről közben megkaptam a tájékoztatót, és miután elolvastam, eldöntöttem, kipróbálom, mindenben segített. Persze nem egyedül csináltam végéig. Kaptam italport, mellé pedig egy mintaétrendet, amit dietetikus állított össze, recepteket, és még egy nagyon kedves hölgy segítségét is. Aki, mondhatjuk, hogy egy mentorszerepet töltött be. Mindig fordulhattam Katihoz, ha kérdésem volt, vagy nem voltam valamiben biztos, ami a mai napig nem változott, mert közben nagyon jó viszonyban lettünk.

Detty mentorával, Katival.

Detty mentorával, Katival.

– Az étrendemet én magam állítottam össze az alapján, hogy miket eszem szívesen. A lényeg az volt, hogy a fehér lisztet, cukrot tartalmazó élelmiszereket kellett kerülnöm. Ezek könnyen helyettesíthetőek más termékekkel, és hasonlóan finom ételek készülhetnek belőlük. Mindennap ettem/eszem gyümölcsöt és zöldséget.

– A cukortól volt a legnehezebb megválnom, mivel nagyon szeretem a csokit és a gumicukrot. Ebben volt nekem hatalmas segítség a diéta alatt a turmix, amit étkezések előtt fogyasztottam, mert nagymértékben elnyomta az édességek utáni vágyamat, illetve eltelített, és nem voltam éhes, megszűntek a hirtelen falási rohamok is, amiket a diéták alatt lehet tapasztalni. A vacsorákat általában ki is tudtam váltani ezzel a finom turmixszal. 

– Sportolni sajnos a diéta elején nem sokat tudtam, mivel akkoriban még javában ment a járvány miatti hercehurca. Itt Németországban pedig nagyon sokáig zárva voltak az edzőtermek. Helyette maradt a sok séta a kutyusommal. Később viszont elkezdtem spinningre járni heti 2-3 alakalommal, ami sokat segített az alakom formálásában és állóképességem javításában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Már három hónap alatt sikerült 12 kilót leadnia, de ezek után is szigorúan betartotta az étrendjét annak ellenére, hogy a maradék 5 kiló már jóval lassabban ment le róla.

– Tavaly szeptember közepén kezdtem a diétámat, és december 15-ig tartott az első rész. A három hónap alatt 12 kilogrammot sikerült leadnom. Itt a karácsony miatt tartottam egy kis szünetet. A turmixot nem ittam, csak az új étrendemet tartottam. És itt volt 1-2 olyan alkalom, hogy kicsit bűnöztem, egy szelet az anyukám finom sütijéből, egy vacsi a barátnőkkel. Ezt leszámítva szigorúan tartottam magam az étrendhez.

– Olyat nem tapasztaltam, hogy megállt volna a fogyás. Viszont a „maradék” 5 kiló már lassabban ment le, mint az elején. Tényleg igaz, hogy az utolsó kilók a legnehezebbek. De számomra nagyon motiváló volt, mikor nemcsak én vettem észre vettem magamon a változást, hanem a környezetem is. Fantasztikus érzéssel töltött el, mikor megdicsértek. De a legjobb akkor is az volt, mikor ismét fel tudtam venni a ruhákat, amik évek óta „a majd belefogyok még” sarokban raboskodtak a szekrényemben, ez nagyon boldoggá tett.

somogyi 1

– Végre találtam egy olyan diétát, aminek nem csalódás lett a vége. A neve: életmódváltás! A sikeremet szerettem volna megmutatni másoknak is, és nagyon szívesen segítek mindenkinek, aki hasonló gondokkal küzd. A témával kapcsolatban van egy csoportom a Facebookon is: Életmódváltás könnyen és egészségesen Dettyvel – fejezte be történetét. Detty szeretne másokon segíteni, hogy egészségesebben éljenek, és elérjék az álomalakot.

36 kilót fogyott másfél év alatt Flóra

A 32 éves, kétgyermekes édesanya, Flóra 36 kilót fogyott másfél év alatt kitartásának és szigorú diétájának köszönhetően.

(Képek forrása: Somogyi Detty / Femina)

Source link