A testzsír növekedése mögött nemcsak a testmozgás hiánya és a kalóriadús, gyakran tápanyagokat nélkülöző élelmiszerek fogyasztása állhat, hanem különböző rossz szokások is okozhatják. Olyankor érdemes gyanakodni, amikor főleg a hasi tájékon keletkeznek a makacs zsírpárnák.

Hasi hízást okozhat a viszcerális, azaz a zsigeri zsírok növekedése, melyek a szervek körül rakódnak le, ebben főleg a gyomor, a belek és a máj érintettek. Ugyan nem látható, mégis felismerhető a jelenléte. Az a zsír, ami a bőrszövetekben rejtezik, magyarán kézzel megfogható, az a szubkután zsír. 

A hasi hízás okai

A viszcerális zsír egészségkárosító hatása ugyan veszélyesebb, mint a bőr alatti zsírrétegé, mindkét fajta egyaránt egészségtelen, és olyan betegségek kockázatát növelik, mint a kettes típusú cukorbetegség és különböző szív-érrendszeri betegségek. A hasi hízékonyság pedig csak még jobban megemeli a rizikófaktorát.

Gyakori alkoholizálás

Az alkoholnak egészséges és káros hatásai is ismertek. Hogyha moderált mennyiségben kerül elfogyasztásra, mint – mondjuk – egy-két deci száraz vörösbor, az csökkenti a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. De a túlzó mennyiségű alkoholfogyasztás gyulladásokat okozhat, és májbetegséghez, hízékonyához vezethet, ez utóbbi pedig még több problémát generál.

A zsigerizsír-szint is növekszik az alkohol hatására a testtömegindexszel egyetemben. Nem csoda, hiszen grammonként általában 7 kalóriát tartalmaz, a legtöbb alkoholos ital magas cukortartalommal is bír, növeli az étvágyat, és az éhségért felelős hormon termelődését. Ezenkívül serkenti a zsír raktározását, és romlik tőle az alvás is. Egy átmulatott éjszaka után pedig jelentősen csökken a testmozgásra való hajlandóság. Összesen 127 tanulmányban találtak összefüggést az alkoholfogyasztás és a zsírraktározás között, mely főleg a hasi tájékra jellemző, ezt már napi 2-3 adag ital is kiválthatja.

Mindenképpen kerülendő a mindennapos alkoholfogyasztás, helyette érdemes alkoholmentes alternatívát választani, és alkalmanként is csökkenteni a bevitt mennyiséget, és inkább a minőségre figyelni. 

Állandó stresszelés

A stresszes élet, állandó idegeskedés, rohanás a kortizol nevű stresszhormont szabadítja fel, ami a szervezetet a stresszorok kezelésében segíti. Ugyan ez az ősidőkben nagyon hasznosnak bizonyult, amikor sokszor a zsákmányállat szerepében tetszelgett az ember, a modern világ stresszorai már inkább a munkahelyi, egyéni problémákban, élethelyzetekben merülnek ki. A stressz pedig olyan életmódbeli változásokat hoz magával, mint hogy előtérbe kerülnek a feldolgozott ételek, fizikai inaktivitás jön létre, és gyengül az alvás minősége is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A krónikus stressz előbb-utóbb a zsigeri zsírok növekedéséhez vezet, amiktől nagyon nehéz megszabadulni, pláne úgy, hogy közben kortizolt termel a szervezet, mivel épp ezen hormon ösztönöz arra, hogy kalóriadús, zsíros, cukros ételeket válassz. Már önmagában a hasi zsír növekedése megdobhatja a stressz-szintet, ez fordítva is igaz, ezáltal egy olyan ördögi kör jön létre, amiből nagyon nehéz kiszállni. Érdemes meditálni, esetleg nyugtató hatású teákat fogyasztani vagy súlyosabb esetben mentálhigiénés szakembert, pszichológust, pszichiátert felkeresni.

Rapszodikus alvási szokások

A megfelelő mennyiségű alvás kulcsfontosságú szereppel bír mind a fogyás, mind az egészségmegőrzés tekintetében. Számos tanulmányban vizsgálták az alváshiány és a hasi zsír kialakulásának a kapcsolatát, és szoros összefüggést találtak. Az alváshiány elhízáshoz vezethet, mert megnövekszik a napi bevitt kalóriamennyiség, ezzel egyensúlyozza a szervezet az energiahiányos állapotot. Követkeményeként megváltozik az éhségért felelős hormon termelődése, gyulladások alakulhatnak ki az emésztőrendszerben, csökken a testmozgással töltött idő, lelassul az anyagcsere, és sokkal fáradékonyabb az ember.

Kutatásokkal bizonyították, hogy azok, akik keveset alszanak, inkább választanak tápanyagban szegény, magas kalóriatartalmú ételeket, és több kalóriát visznek be egy nap, mint azok, akik eleget pihentek. Ám épp ahogy a megnyirbált, rapszodikus alvási idő elhízást okozhat, ugyanúgy az elhízás maga is alvászavarhoz vezet, tehát az egyik a másikat generálja.

GettyImages-1130433281

Helyette érdemes beállítani az egészséges bioritmust, legalább 6-7-8 órát aludni. A túlalvás is veszélyeket tartogathat, ahogy az alváshiányos állapot is, így nem szabad átesni a ló túloldalára sem. Ha valakinek például reggel 6-kor kell ébrednie a munkához, akkor érdemes már este 10 körül a lefekvéshez készülődnie.

A 8 legjobb mozgásforma 50 felett a makacs hasi zsír ellen

Ötvenéves kor felett számos változáson megy át a szervezet, amiknek kapcsán érdemes beiktatni néhány életmódbeli változtatást.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link