Számos olyan módszerrel lehet találkozni akár az interneten, akár a nyomtatott sajtó hasábjain, amik kis energiabefektetéssel is hatásos, gyors fogyást hirdetnek. A japán törölközőmódszer is ilyen, mely az elmúlt években terjedt el.

A trükk mindössze annyiból áll, hogy egy felgöngyölt törölközőre kell ráfeküdni úgy, hogy az a hát alsó részén helyezkedjen el. Állítólag napi öt perc már csodásan formálja az alakot, de a szakértők erről egészen máshogy vélekednek. 

A japán törölközős fogyás

Nagyon egyszerű maga a gyakorlat: egy törölközőt nagyjából 10 centi vastagságúra össze kell hengergetni, majd a földre, polifoamra vagy jógamatracra helyezendő. Erre úgy feküdj rá, hogy a segédeszközként szolgáló tárgy a hát alsó felén helyezkedjen el.

Ezután törülközőn fekve teljesen ki kell nyújtózni, a szétnyitott tenyerek nézzenek lefelé, érintsd össze a kisujjakat a fejed felett. Spiccelj a lábfejeddel, amik nagyjából 20 centiméteres távolságba legyenek egymástól, és fordítsd őket egymás felé, amennyire tudod, a nagylábujjak érjenek össze. Ezután már csak feküdni kell ebben a pózban öt percen át, és kész is az edzés. Amikor letelt az idő, óvatosan állj fel a sérülések elkerülése végett.

Hivatalosan egy hónapon belül érződik az eredmény, de az is elterjedt nézet, hogy ha 10 napon keresztül végzed, akkor olyan lapos lesz a hasad, mint az álom. Ez természetesen túl jónak hangzik, hogy igaz is legyen, és sajnos nem is az. Szakértők górcső alá vették ezt a szokatlan módszert, és megvizsgálták, hogyan hat a hasizomra.

Szakértők véleménye a törölközőmódszerről

Dr. Toshiki Fukutsudzi fejlesztette ki a módszert. Ő egy japán kiropraktőr, reflexológus, masszázsspecialista. Eredetileg azoknak akart segíteni, akiknek rossz tartásukból fakadóan fájt a hát alsó része. Végül már azt állította az orvos, hogy még a fogyást is felgyorsítja, a medencét a helyére állítja. Noha lehet, hogy segít a helyes testtartás elérésében, szakértők szerint nem helytálló, hogy még a fogyást is támogatja.

A cikk az ajánló után folytatódik

– A törölközős módszer javíthat a testtartáson, de sajnálom, hogy ezt kell mondanom, nem tesz túl sokat a fogyásért. Egyszerűen erre nincsen gyors trükk – nyilatkozta Mallory Creveling személyi edző. 

– Ha egyszerűen attól tónusosabbá lehetne tenni a hasizmot, hogy az ember fekszik, akkor pihengethetnénk álló nap, és kockás hasizmunk lenne – mondta Cassey Ho fitneszinfluencer. – Most elmondom mindenkinek, hogy nem létezik ilyen kiskapu. Sportolni kell, és egészségesen étkezni ahhoz, hogy a zsírégetés folyamata beinduljon, és látszódjon a hasizom. 

Mindezek mellett még a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága is véleményezte a módszert. Szerintük tényleg laposabbnak tűnhet a has, hogyha valakinek javul a testtartása, de csak testmozgással lehet elérni, fókuszálva a kérdéses izomcsoportokra, hogy beinduljon a valódi zsírégetés. Ez azt jelenti, hogy hetente 2-3 alkalommal olyan, minimum 35-40 perces alacsony vagy közepes intenzitású testmozgás beiktatása szükséges, mely a pulzusszám emelkedésével jár.

GettyImages-882707938

A törülközős módszert egyenesen veszélyesnek titulálták, mert a gerincoszlop helytelen terhelése károkat okozhat tartóizmokban, így ahelyett, hogy javítana a testtartáson, inkább csak ront rajta.

A törülköződiéta pedig a nyakigerinc- és vállízületeket is terheli, könnyen okozhat görcsöket, húzódásokat, ideg- vagy porckorong-becsípődést. Akik gerincferdülésben szenvednek, vagy átestek csípőműtéten, gerincműtéten, illetve bármilyen mozgásszervi fájdalomtól szenvednek, esetleg vérnyomásproblémái vannak, mindenképpen beszéljenek a törülközős fogyásos módszer kipróbálása előtt a kezelőorvossal – többet árthat, mint használhat. 

11 gyakorlat, ami leradírozza rólad a zsírt

Ez a klasszikus otthoni edzésterv már három hét alatt eredményt hoz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link