A cink a szervezet egyik legfontosabb nyomeleme, ami segít az immunvédelemben, a sebgyógyulásban, és nagyon fontos anyagcsere-folyamatokban játszik szerepet.

Amellett, hogy az egészségmegőrzés tekintetében is fontos odafigyelni a cink bevitelére, még a fogyást is támogathatja áldásos tulajdonságainak hála.

A cink hatása a fogyásra

Beindítja a zsírégetést

Több tanulmányban is bizonyították a cink hatását a testtömegindex, a testsúly és a vérzsírszint csökkentésében. Egy 2019-ben publikált, 40 elhízott személlyel végzett kutatásban két csoportra osztották a résztvevőket, az egyikük naponta 30 milligramm cinket, a másikuk placebó kapott 15 héten át. Ezenkívül az összes alany ugyanolyan étrendet követett. Észrevették, hogy testtömegben, testtömegindexben, csípő- és derékkörfogat csökkentésében is jelentősen jobb eredményt értek el azok, akik cinket kaptak. 

Egy korábbi, 2013-ban végzett kísérlet során 60 résztvevőt figyeltek meg egy hónapon keresztül. Szintén két részre osztották őket, az egyikük 30 gramm cinket tartalmazó étrend-kiegészítőt kapott, a másik pedig 30 gramm keményítőt. A testsúlyban és a vérzsírszintben is jelentős különbséget mértek a két csoport között, ami biztató eredmény.

Természetes étvágycsökkentő

Az előbb említett, 2019-ben végzett kutatás során még étvágycsökkentő hatásáról is beszámoltak a kísérletben részt vevők. Kiderült az is, hogy a cink képes redukálni a vércukorszintet, ezzel gátolva, hogy hirtelen szénhidrátéhség, falásroham törjön az emberre.

A cikk az ajánló után folytatódik

A velünk élő nárcizmus – Hogyan lehet felismerni a nárcisztikus embereket?

A Femina Klub januári vendége Dr. Bánki György pszichiáter szakorvos lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan lehet felismerni a nárcisztikus emberek sajátosságait, valamint segít megérteni nárcizmus mibenlétét, kialakulását, környezetre és társadalomra gyakorolt hatását illetve kezelhetőségét.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. január 16. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Segíti az emésztést

A cink a szervezetben közel száz különböző enzim működésében vesz részt, ezek között olyanok is találhatóak, melyek az emésztési folyamatokban játszanak szerepet. Ez a nyomelem elősegíti a tápanyagok felvételét, mivel serkenti az emésztőenzimek termelődését, főleg a fehérjék lebontásában segédkezik, amik az izmoknak szolgálnak alapanyagul.

Serkenti az anyagcserét

Bizonyítottan támogatja a fehérje-, a szénhidrát- és a zsíranyagcserét is, nem csoda, hogy hiánya esetén fáradékonyságot, lomhaságot tapasztalhatnak az érintettek. A pajzsmirigynek szüksége van a zavartalan hormontermeléshez a cinkre, ami szintén alátámasztja, milyen fontos a kiegyensúlyozott metabolizmushoz. A pajzsmirigy alulműködése az anyagcsere lassulását okozza, ami többek között hízáshoz vezet.

GettyImages-1216898452

A férfiak számára naponta 11 milligramm, nőknek 8 milligramm cink fogyasztása javasolt. Túl sok cinket sem szabad bevinni, mert táplálékkiegészítő formájában túl lehet adagolni, melynek tünetei közé tartozik a hányás, hányinger és a görcsök kialakulása. Nemzetközi ajánlások szerint a legfelső határérték felnőtt embereknél maximum 40 milligramm naponta.

10 étel, ami tele van cinkkel

Természetes forrásból jól pótolható, ebben segít a változatos étrend.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link