A glikémiás index (GI) megmutatja, hogy milyen gyorsan szívódik fel az ételekben lévő szénhidrát a szervezetben. Ezt nagyban befolyásolja az étel állaga is, hiszen ha apróra őrölt, abból a tápanyagok, köztük a szénhidrát is gyorsabban szívódik fel.

Azok az ételek, amiket a magas glikémiás indexűek közé sorolnak, hirtelen megemelik vércukorszintet, ami később ugyanilyen gyorsasággal lezuhan, és falásrohamokat, szénhidrátéhséget vált ki. Túlzó fogyasztásuk különböző egészségügyi problémákhoz is vezethet, nem beszélve arról, hogy makacs zsírpárnákat is okozhatnak. 

Magas glikémiás indexű ételek

A vércukorszint megemelkedésével beindul az inzulintermelődés, ami természetes módon csökkenti a szintjét, és a felesleget zsír formájában raktározza el a szervezet. Ugyan a szakértőknek a mai napig nem sikerült minden ételt rangsorolniuk a glikémiás index alapján, három kategória szerint osztották fel az eddig megvizsgált élelmiszereket. Amelyiknél 55 vagy annál kevesebb az érték, azok az alacsony, és amelyikek 70 vagy annál nagyobb értékűek, azok a magas GI-jű ételek közé tartoznak. Fontos megjegyezni, hogy az ételek állagán kívül az elkészítés módja, a rost-, zsír- és fehérjetartalma is befolyásolja az értéket. Lássuk, melyek azok az élelmiszerek, amik ide tartoznak. 

Olvass tovább: 8 szénhidrátban gazdag étel, aminek alacsony a glikémiás indexe

A szénhidrátban gazdag ételek között is akadnak olyanok, melyek alacsony glikémiás indexük miatt támogatják a fogyást.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link