Télen, amikorra jelentősen csökken a napsütötte órák száma, a D-vitamin pótlása különösen fontos, mivel alapvetően a napfény indítja be a termelődését, nem véletlenül hívják napfényvitaminnak. 

A D-vitamin valójában egy prohormon, mely számos anyagcsere-folyamatban vesz részt, szabályozza a szerotonin, a dopamin, az adrenalin és a noradrenalin hormonok szintjét, támogatja az immunrendszert és még a fogyási folyamatokat is elősegíti.

A legjobb téli D-vitamin-források

Felnőttkorban a National Institutes of Health ajánlása szerint napi 600 IU, vagy 15 mcg bevitele szükséges a D-vitamin szintjének megőrzésére. Vitathatatlan az egészségre gyakorolt hatása, de kutatások szerint még a túlsúly ellen is beválhat.

Egy 2004-ben végzett kísérlet során kapcsolatot találtak a D-vitamin hiánya és az elhízás között. Azok a résztvevők, akik túlsúllyal küzdöttek, alacsonyabb D-vitamin-szinttel rendelkeztek, ami már akár néhány kiló leadása után növekedésnek indult.

Egy másik átfogó tanulmányban szintén vizsgálták a vitamin hatását a testzsírszázalékra, és azt vették észre a kutatók, hogy azok az alanyok, akik a vizsgálati időszakban odafigyeltek a napi D-vitamin-szükségletükre, átlagosan 3,2 kilogrammal fogytak többet, mint azok, akiknek nem volt megfelelő a szintje.

Elhízást gátló tulajdonságára is felfigyeltek, így a D-vitamin bevitele bizonyítottan elősegítheti a fogyást, de még tovább kutatják a szervezetre gyakorolt hatását. Szerencsére szinten tartására több módszer is létezik.

UV-lámpa használata

A Nap UVB-fényt bocsát ki, ami a bőrön keresztül beindítja D-vitamin-termelést. Az UV-lámpák szintén így sugároznak, de anélkül serkentik a vitamin termelését, hogy az ember kimenne a szabadba. Mindennapos használata előtt érdemes konzultálni kezelőorvossal, mert a bőr melanintartalma és az életkor is befolyásolhatja a hatásosságát. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A velünk élő nárcizmus – Hogyan lehet felismerni a nárcisztikus embereket?

A Femina Klub januári vendége Dr. Bánki György pszichiáter szakorvos lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan lehet felismerni a nárcisztikus emberek sajátosságait, valamint segít megérteni nárcizmus mibenlétét, kialakulását, környezetre és társadalomra gyakorolt hatását illetve kezelhetőségét.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. január 16. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Étrend-kiegészítők szedése

Szükség lehet akár étrend-kiegészítő formájában pótolni a vitamint. Az emberi szervezet D3-vitamint termel, így érdemes olyan típusúakat keresni, melyek azt tartalmazzák.

A zsírban oldódó vitamin legtöbbször cseppek, olajos kapszulák formájában kapható, de nagyon sok lehetőség közül lehet választani, érdemes kikérni akár a patikus véleményét is. Szakértők 4000 IU-ban maximalizálták a beviteli mennyiséget a túladagolás elkerülése érdekében.

GettyImages-1243289756

Több hal, gomba és tojás fogyasztása

Bizonyos élelmiszerek kiemelkedő D-vitamin-tartalommal bírnak, a naphiányos időszakokban érdemes minél gyakrabban beilleszteni őket az étrendbe. Ilyen a lazac, a tonhal, a szardínia és a tenger gyümölcsei, de a gomba is kitűnő forrása, és a tojás, tejtermékek fogyasztásával is növelhető a szintje.

9 finom étel magas D-vitamin-tartalommal 

A D-vitamin bizonyítottan támogatja a fogyást, érdemes olyan ételeket beiktatni a napi menübe, amik bővelkednek benne.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link