Az Ázsiában honos pillangóborsó, Clitoria ternatea, jellegzetes, vibrálóan kék szirmairól ismerhető fel. Pompás színét a benne rejlő magas antioxidáns-tartalomnak köszönheti.

Egyes kutatások bizonyították fogyást segítő, és vércukorszint-szabályozó hatását, ami miatt érdemes lehet kiegyensúlyozott étrend mellett kiegészítő gyanánt beiktatni. 

A pillangóborsó-tea hatása

A kékes-lilás színű gyümölcsök és zöldségek mind bővelkednek antociánokban, és ez alól a királykéken játszó pillangóborsó sem kivétel, ami igazi ternatin antocianin forrás. Ahogy változik a tea savassága, úgy változtatja a színét is, ezért előszeretettel alkalmazzák különböző koktélokban is.

Egy 2019-ben publikált tanulmány szerint a pillangóborsó-virág kivonata lassítja a zsírsejtek képződését, csökkentve ezzel a zsírlerakódás mértékét. Más kísérletekben is észrevették, hogy a ternatinok gátolják a zsírsejtek szintézisét, de további kutatások szükségesek még ennek a folyamatnak a pontos bizonyításához.

Mindezek mellett a vércukorszintet is stabilizálhatja, amit egy 15 fővel végzett kutatásban vizsgáltak. Az alanyok pillangóborsó-virág kivonatát tartalmazó italt fogyasztottak, és úgy csökkent a vércukor- és az inzulinszintjük, hogy magában az italban volt hozzáadott cukor. A vércukorszint ingadozása amellett, hogy fáradtságérzetet okoz, még hirtelen falásrohamokhoz is vezethet, amitől megnő a napi bevitt kalória mennyisége.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!

Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Az erős hatású gyógynövénynek ugyan nem ismert bizonyított, káros mellékhatása, alapbetegség vagy rendszeres gyógyszerszedés mellett mindenképpen beszélni kell a kezelőorvossal, mielőtt magát a pillangóborsó-teát fogyasztaná bárki kúraszerűen, vagy kipróbálná a belőle készült kivonatokat.

Hogyan kell elkészíteni?

A kék teaként is hívott forrázat kellemes, zöld teához hasonló földes ízéről és élénkkék színéről ismert. Elkészítéséhez egy teáskanál – 4 gramm – szárított virágot forrázz le 240 milliliter forró vízzel. Hagyd állni 10-15 percig, ezután szűrd le, és már fogyasztható is a tea akár forrón, de később hidegen is. Citromlével vagy lime levével fokozhatod az ízét – érdemes kipróbálni, mert a citrusfélék savassága miatt különleges, mélylilás árnyalatúvá válik az ital. Öt csészével lehet inni belőle naponta.

Érdemes tovább olvasni, hogy megtudd, mi a 8 legjobb zsírégető tea!

Egyes teafajták, növényi forrázatok zsírégető hatással bírnak, jótékonyan befolyásolják az anyagcserét, és az egészséget is támogatják – mutatjuk, melyek ezek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)





Source link