Az alkoholfogyasztás, kisebb-nagyobb mennyiségben, sokaknak szinte mindennapos szokás. A szeszes italok pedig nem csak a májra nincsenek jó hatással, de bizony a hízás hátterében is ott vannak. 

Magyarországon is mélyen gyökeredző kultúrája van az alkoholivásnak, olyannyira, hogy sajnos Európa tíz legnagyobb alkoholfogyasztói közé tartozunk, alkoholizmus tekintetében pedig az első helyen állunk. 

Mennyi alkohol hizlal?

Az alkoholfogyasztásra sokan legyintenek, vagy azt mondják, hogy kis mennyiségben még egészséges is, ez azonban nincs így. Ahogy az étrend kialakításánál, úgy az italozás tekintetében is fontos a mértékre odafigyelni, egy 2020-as kutatás szerint már nagyon kevés alkohol a zsírpárnák lerakódását eredményezheti. Nem csoda, hogy a legtöbb diéta csak ritkán, vagy egyáltalán nem engedi a szeszes italok fogyasztását.

A Dél-Koreában végzett átfogó tanulmányban közel 27 millió, 20 vagy annál idősebb résztvevő egészségügyi állapotát vizsgálták meg az alkoholfogyasztással kapcsolatban. Az analízis közben figyelembe vették az adott személy életkorát, fizikumát, jövedelmét és esetleges dohányzási szokásait, és mindegyiktől függetlenül szorosan összefüggött az alkoholfogyasztás és a túlsúly, illetve a hasi elhízással járó metabolikus szindróma. 

Éles határ választotta el a kutatás azon résztvevőit a többiektől, akik egyáltalán nem ittak alkoholt. Azoknál, akik másfél egységnyi alkoholos italt fogyasztottak naponta, 9-10%-kal nőtt az esély arra, hogy túlsúlyosak legyenek. Akik két italt fogyasztottak, azoknál már 22-25%-kal. Akik még ennél is többet, ott ez a szám 34%-kal nőtt, és 42%-kal magasabb volt az esély arra, hogy metabolikus szindróma alakuljon ki náluk. Csupán egy standard ital feléről állapították meg, hogy nem befolyásolja a BMI-t és az elhízással járó betegségek rizikóját.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Mit jelent a standard ital?

Az Egyesült Államokban egy standard szeszes ital 14 gramm tiszta alkoholt tartalmaz, ez 5%-os sör esetében 341 ml, 12%-os bornál 147 ml, 40%-os égetett szesznél pedig 43 ml. Magyarországon az alkohol standard mértékét 10 grammban állapították meg, ez 250 ml 5%-os sörnek, 100 ml 12,5%-os bornak, vagy 30 ml 40%-os töménynek felel meg. Az ajánlott mennyiség férfiaknál kettő, nőknél pedig egy standard ital, mindezt úgy fogyasztva, hogy hetente legalább két nap szünetet tart az illető az italozások között.

Mindenesetre a kutatásban leírtak arra utalnak, hogy valójában még az egészségügyi előírások is túl megengedőek alkoholfogyasztás terén, hiszen az előbb részletezett több millió fő adatát vizsgáló tanulmány arra világított rá, hogy valójában kortól és nemtől függetlenül maximum fél standard ital fogyasztása lehetne az, ami nem okoz problémát a szénhidrát-anyagcserében. Ez az amerikai mértékegységet nézve 170 milliliter 5%-os sört, 73 ml 12%-os bort és 21,5 ml 40%-os töményitalt jelent. 

GettyImages-1256621150

Ettől függetlenül a tanulmány szerzői hozzátették, hogy mivel a vizsgálatban főleg azoknak az állapotát és italozási szokásait vették górcső alá, akik túlsúllyal vagy metabolikus szindrómában szenvedtek, nem mindenkire vonatkoztatható. Ugyanakkor nem árt észben tartani, hogy az alkohol sok szénhidrátot tartalmaz, visszatartja a vizet, és másnap még az éhségérzetet és a szénhidrát utáni sóvárgást is fokozza.  

Melyik alkohol hizlal legkevésbé?

Ha szeretnél kirúgni a hámból, de előtte ellenőriznéd, miben mennyi kalória lapul, érdemes végignézni az alább látható listát.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link