Mitől indul be a fogyás? Alapvetően attól, hogyha a szervezet több kalóriát éget el, mint amennyit kapott egy nap. Ám a kutatókat egyre jobban foglalkoztatja ennek azon aspektusa, hogy mennyit számít zsírégetés szempontjából az étkezések pontos ideje, időzítése. 

Dietetikus beszélt arról, hogy mikor érdemes elfogyasztani a reggelit, az ebédet és a vacsorát ahhoz, hogy kiegyensúlyozott anyagcsere-működés mellett gyorsuljon fel a megfelelő időzítéstől a fogyás.

Az étkezések közötti idő

Reggeli

Carolyn Williams, az EatingWell szakértője szerint nem az a kérdés a reggeli kapcsán, hogy mikor érdemes fogyasztani, hanem hogy érdemes-e egyáltalán reggelizni akkor, hogyha valaki szeretne lefogyni. Természetesen erre nincsen egyértelmű válasz, tekintve hogy a reggelizésről magáról alapvetően úgy tartja a tudomány, hogy beindítja a fogyást. Akárhogy is, alvás közben időszakosan böjtöl az ember, és egészséges embereknél legalább 12 órának kell eltelnie a nap utolsó étkezése és a reggelizés között, hogy ennek az jótékony hatásai megnyilvánuljanak, köztük a fogyás is.

Ez azt jelenti, hogy mondjuk este 7-kor eszel utoljára, legközelebb reggel 7-kor fogyasztod el a napindító falatokat. Egy tanulmányban azt vették észre, hogy jelentősen csökken a hasi elhízással járó kettes típusú cukorbetegség kialakulása azoknál, akik reggel 8:30 előtt esznek. Nagyon fontos, hogy ez a reggeli legyen tápanyagban gazdag, akár igazi energizáló smoothie-kat is készíthetsz magadnak, hogy mindenképpen jól induljon a nap.

Ebéd

Az ebédelés befolyásolja legkevésbé a fogyást, de fontos megjegyezni, hogy a reggeli után ez a második olyan főétkezés, ami jó, ha kiadós, sőt, ez legyen a legnagyobb adag. Oka a cirkadián ritmushoz vezethető vissza, hiszen ekkor a szervezet még könnyebben tudja emészteni az ételeket, égetni a kalóriákat és szabályozni a hormonháztartást is. 

Más szempontból pedig azért is érdemes az ebédnek tartalmasnak lennie, mert energiával látja el a szervezetet, amire nagyon nagy szükséged lesz az esti órákban is – az ebéd ideje legyen valamikor dél és három között. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Vacsora

A vacsorát nem érdemes nagyon későn fogyasztani, legalább 2-3 órával lefekvés előtt. Így a szervezet több kalóriát égethet el, nyugodtabban tud emészteni, és az alvás is pihentetőbb lesz. Hogyha valaki 5-6 körül vacsorázik este 8 helyett, azzal gyorsítani tudja a fogyási folyamatokat, mert a szervezet biológiai órája szerint étkezik. Mindezek mellett természetes módon növekszik meg az időtartam két étkezés, a reggeli és a vacsora között, ami csak tovább fokozza a zsírégetés mértékét. Olyan hormonokat befolyásol ez a folyamat, amik az étvágyra hatnak, és a vércukorszintnek is jó ez a fajta „böjtölés”.

GettyImages-525444439

Alapvetően az a legfontosabb szabályszerűség, melyet dr. Lukács Liza szakpszichológus is vall, hogy az étkezések között nagyjából 3-4 óra teljen el – kivéve a vacsora és a reggelizés között, mely jó esetben 12 óra. Hogyha ennél kevesebb idő telik el, az azt mutatja, hogy egy-egy étkezés alatt túl keveset evett az illető, emiatt hamar éhes lett, ha pedig több mint 4 óra telik el, akkor az azt mutatja, hogy egy étkezés alatt túl sokat fogyasztott az illető.

8 zsírégető magocska, ami felpörgeti az anyagcserét és segíti a fogyást

Az apró magocskák fontos tápanyagokkal látják el a szervezetet, amik nemcsak az anyagcsere működését serkentik, hanem beindítják a fogyást is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link