A fogyás senkinek sem megy egyik napról a másikra, de az alacsonyabb nőknek, akik tehát elmaradnak az átlagos testmagasságtól, mely hazánkban 164 centiméter, ténylegesen nehezebb megszabadulni a pluszkilóktól. De vajon miért van ez így?

Dietetikusok egyöntetű véleménye, hogy az alacsonyabb nőknek alapvetően kevesebb kalóriát szabadna bevinniük ahhoz, hogy hasonló ütemben fogyjanak, mint magasabb ismerőseik. Tehát még ha valaki ugyanannyit is mozog, és az étrendje is hasonló, szó szerint centikben mérhető a különbség az eredményességben. 

Az alacsony nők fogyása

Luiza Petre kardiológus, obezitológus szerint ennek az oka valójában igen egyszerű. Minél nagyobb valakinek az izomtömege, annál gyorsabb az anyagcseréje is. A magasabb emberek alapvetően több izommal születtek szimplán a testmagasságukból fakadóan. 

Az izmok határozzák meg az alapanyagcserét, ami azt mutatja meg, hogy mennyi kalóriát éget el a szervezet nyugalmi állapotban – ehhez ezt a képletet tudod segítségül hívni: BMR = 447,593 + (9,247 x a testsúly kilóban) + (3,098 x a magasság centiben) – (4,330 x az életkor években).

Minél több izmod van, annál jobban serkenti az alapanyagcserét, és annál többet tudsz enni anélkül, hogy pluszkilók, zsírpárnák formájában lerakódna. Természetesen a testmozgás is nagy szerepet játszik az alakformálásban, de a gyors alapanyagcsere magával hozza, hogy kevesebbet kelljen dolgozni a súlycsökkenéshez. 

Shari Portnoy dietetikus szintén azt tapasztalta, hogy az alacsonyabb embereknek nehezebben megy a fogyás. Sokkal könnyebb például egy 180 centis embernek fogynia, mint egy 150 centi magasnak. Ezért embert próbáló feladat alapvetően például attól a bizonyos „utolsó 5 kilótól” megszabadulni. Az alacsonyabb embereknél ugyanis már néhány kiló plusz is jobban meglátszik.

Ettől függetlenül nem csak a magasság határozza meg az alapanyagcserét. Az alvási szokások, a genetika, a hormonális egészség, a testmozgás, az étrend mind-mind fontos szerepet játszik benne. Például, hogyha egy alacsonyabb embernek nagy az izomtömege, ugyanannyit is ehet, mint a magasabbak, akiknek kevesebb az izomtömegük. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt vallja Dan Prince táplálkozási tanácsadó is, aki szerint a nagyobb testnek alapvetően több energiára van szüksége. Az alacsonyabb nőknek egyszerűen sokkal kevesebb kalória „engedélyezett” a kalóriadeficithez. Hogyha két 35 éves nő, akinek 25-ös a BMI-je, tehát a testtömegindexük alapján egyaránt túlsúlyosak, és mérsékelten aktív életet élnek, a magasságuktól függően eltérő kalóriabevitellel érhető el a fogyás.

Ha az egyik 157 centiméter magas és 62 kiló, a másik pedig 175 centiméter magas és 77 kiló, hogy sikerüljön lefogyniuk fél kilót hetente, az alacsonyabb nőnek 1250 kalóriát szabadna maximum bevinnie, a magasabbnak pedig 1600-at. Ez utóbbi nagyobb mozgásteret biztosít.

Az alacsonyabb kalóriatartalmú étrendek szigorúan korlátozzák az elfogyasztott ételeket, nehezebb követni őket. Míg aki már 1600 kalóriás étrenddel is tud fogyni, az időnként megengedheti, hogy édességeket egyen, így sokkal inkább elkerülhető a jojózás. 

Mindenesetre a szakértő felhívja arra a figyelmet, hogyha valakinek a kalkulátorok alapján egy olyan étrend jön ki, ami szerint naponta 1400-nál kevesebb kalóriát vihet be, akkor érdemes inkább növelni a testmozgással töltött időt, és mérsékelni a fogyás ütemét, hogy hosszú távon is tartható legyen. Nem muszáj, hogy hetente fél, ne adj’ isten egy kilót fogyjon az ember, már 0,25 kilogramm is szép eredmény.

GettyImages-500772872

Tanácsok a fogyáshoz

  • Emelj súlyokat – a súlyzós, erősítő edzések hatékonyan növelik az izomtömeget.
  • Ne éheztesd magad – alakíts ki kiegyensúlyozott, rostban gazdag étrendet.
  • Reggelizz – mindennap magas fehérje- és rosttartalmú reggelit fogyassz 300-400 kalória között.
  • Számold a kalóriákat – kalkulálj azzal, hogy mennyi kalóriát kell fogyasztanod egy nap.
  • Pihenj eleget – napi nyolcórás alvást érdemes tartani, és időnként napközben tízperces meditálást beiktatni. 
  • Gondold át a fogyás ütemét – a célértéket határozd meg heti szinten negyed kilóban, hogyan hosszan tartható legyen.
  • Kerüld az extrém alacsony kalóriás étrendet – helyett inkább iktass be több mozgást a mindennapokba.

12 apróság, amivel erőfeszítés nélkül fogyhatsz

Bizonyos dolgok erőfeszítés nélkül segítik a fogyást, érdemes őket akár mindennap alkalmazni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link