Gyors fogyás éhségérzet nélkül? Minden második nő álma, és van is rá megoldás, de természetesen ennek is megvannak az árnyoldalai. A Saxenda a testtömeg csökkentésére kifejlesztett gyógyszer súlyosan elhízott emberek, illetve cukorbetegek számára, kiegészítő kezelésként a csökkentett kalóriatartalmú étrend és a rendszeres testmozgás mellé. 

Azonban sokan vannak olyanok, akik a gyors fogyás lehetőségét látják az injekciós tollban, így mindennemű egészségügyi indok nélkül kérik a gyógyszer felírását, sok esetben pedig meg is kapják, ami orvosetikai kérdéseket is felvet.

Endokrinológus beszélt a Saxenda injekcióról

A Saxenda hatóanyaga a liraglutid, melynek szerkezete hasonló a bélben természetesen előforduló, étkezés után felszabaduló glükagonszerű peptid-1 (GLP-1) nevű hormonhoz. A Saxenda az agyban lévő, az étvágyat szabályozó receptorokon keresztül hat, fokozza a teltségérzést, és csökkenti az éhségérzetet – olvasható a betegtájékoztatóban. 

Először csak fű alatt lehetett hallani a mágikus megváltóról, aztán több celebfogyással is összefüggésbe hozták a Saxendát itthon, és sajnos elindult hódító útjára. A zárt Saxenda-használók csoportja tízezer tagot számlál a Facebookon, ami elég árulkodó, de van nyílt csoport is hat és félezer taggal. Biztosan sokan vannak, akik megfelelő indikációval veszik igénybe, de vannak, akik életmódváltás helyett használják, ami nagyon nem szerencsés. Sokan orvosi rendelvény nélkül a neten vásárolva jutnak hozzá, van, aki pedig eladja, ami megmaradt. Mindkettő nagy felelőtlenség.

Az injekciós terápiáról, a menetéről és a kockázatokról  dr. Mutnéfalvy Zoltánt , az  Endokrinközpont  endokrinológusát, belgyógyászát kérdeztük.

– Hogyan működik a Saxenda fogyasztó injekció?

– A Saxenda több támadásponton is a testsúlycsökkenés irányában hat. Lassítja a gyomor ürülését, teltségérzetet okoz, az agyban a jóllakottság, éhségérzet és jutalmazó központban hatva csökkenti az étvágyat, kikapcsolja az ételek örömszerző szerepét, ezáltal a napi kalóriabevitel jelentősen megszorítható. A falási rohamokat is megszünteti, és kismértékben növeli a raktározott energia felhasználását is.

– A Saxenda injekció használata nem mindenkinek javasolt. Milyen esetekben, kinek „szokás” felírni?

– A kezelés elhízásban alkalmazható, 30 feletti testtömegindex, BMI esetén. Társbetegség, mint a vérnyomásbetegség vagy magas koleszterinszint jelenlétekor és 27 fölötti BMI-nél már javasolható. Ha az életmód rendezése után a testtömeg nem normalizálódik, és a hormonrendszerek vizsgálata során hormonzavar nem igazolódik a túlsúly/elhízás háttérben, fogyasztószer – Saxenda – adása indokolt. 

Előfordul, hogy normál testsúly mellett is kérik a gyógyszer felírását, mert nem elégedettek magukkal. Ilyenkor orvosi szempontból a kezelés nem indokolt, gyógyszeres kezelés nem javasolt. Mint minden gyógyszer esetében, itt is lehetnek mellékhatások, szövődmények, ezért csak a megfelelő indikációval, a várható előnyök és lehetséges kockázatok gondos mérlegelése után indulhat kezelés. Allergiás reakció, hasnyálmirigy-gyulladás, epekőképződés, heveny veseelégtelenség is jelentkezhet, reális kockázat, de szerencsére ritka.

Mellékhatásként nagyon gyakran felléphet hányás, hányinger, hasmenés vagy épp székrekedés. A gyógyszer okozhat alvászavart, bélproblémákat, de sokan számolnak be erős szédülésről, megemelkedett pulzusról, ami a mindennapi tevékenységeket akadályozza. Használói között többen tapasztaltak hajhullást és migrént is, ezen kívül ugyan ritkán, de vesekárosodást és akut veseelégtelenséget is okozhat. A gyártó külön felhívja a figyelmet a kiszáradás veszélyére.

– Kinek nem ajánlott a Saxenda fogyasztó injekció?

– Kifejezetten nem ajánlott 27-es testtömeg index alatt, hiszen nincs jelentős túlsúly, terhesség és szoptatás ideje alatt sem adható, mert átjuthat a méhlepényen és az anyatejbe is kiválasztódik, ezenkívül korábban lezajlott hasnyálmirigy-gyulladás esetén sem javasolt. Egyes tanulmányok alapján a hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát enyhén fokozhatja, és súlyos máj- és vesebetegségben szinten nem adható, mert ilyenkor megváltozik a gyógyszer kiürülése, és a hatás kiszámíthatatlan lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

– Meddig tart, és hogyan zajlik a terápia? 

– Napi egy alkalommal, főként reggel, bőr alá adott injekció formájában alkalmazzuk, ez minimum havi 30 ezer forint körüli összegbe kerül. A kívánt testtömegcsökkenés mértékétől függően négy hónapig – egy évig tarthat a kúra. A tapasztalatok eddig kedvezőek. Nagy fogyások is bekövetkeztek, nem ritka a 20-30 kg súlycsökkenés sem. Persze a gyógyszer az életmód-változtatás mellett eredményes csak, az éhségérzet kikapcsolásával azonban a megfelelő étrend kialakításában nagy segítséget jelenthet. A súlycsökkenés azért már az első hónapban megindul. Havi 2-4 kg fogyás ideális lenne, a hirtelen nagy csökkenést próbáljuk kerülni. Ha nagy a túlsúly, akkor nyilván tovább tart a kezelés. 

– Mennyire tartós a hatása, ha valaki abbahagyja, utána van esély a visszaesésre?

– Igen, visszatérhet a túlsúly, főleg, ha az életmódkezelés a gyógyszerszedés befejezése után elmarad. Ha az életmódot sikerül tartani, akkor tartós javulásra számíthatunk. A kezelés alatt kedvező irányba módosulhat a táplálkozási preferencia, tehát a kevésbé kalóriadús ételek irányába, ez a kezelés után is megmaradhat. 

GettyImages-995676022

Bár valóban hatékony ez a gyógyszeres terápia, de csak azok számára, akiknek egészségügyi szempontból indokolt a használata, és akik a gyógyszer segítségével fogynak, azoknak is nagyon szigorú diétát kell tartani, amiben segítséget nyújt, de a kívánt súly elérése után gyorsan visszajöhet a súlyfelesleg, ha valaki nem elkötelezett az életmódváltás mellett. Mivel a gyógyszer mellett könnyűszerrel lehet fogyni, az újonnan kialakult szokásokat gyorsan felülírhatja az újra megjelenő éhség, a teltségérzet hiánya.

Sajnos a népszerűsége miatt azok nem jutnak a Saxenda injekcióhoz, akiknek a legnagyobb szüksége lenne rá. A gyógyszer jelenleg országos hiánycikk, legközelebb február közepére ígérik a patikák. 

Hízást okozhat ez a 10 gyakori gyógyszer

Bizonyos gyógyszerek szedése elhízást okozhat, érdemes tisztában lenni ezen mellékhatásukkal.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link