A kóros túlsúly egyáltalán nem 200 kilónál kezdődik, bármennyire is kényelmes arra gondolni, hogy mennyire távol áll az embertől az, hogy valaha is ennyit mutasson alatta a mérleg.

A zsírpárnák formájában raktározott kalóriák természetesen nem egyenesen arányosak a testsúllyal, hiszen amit a mérleg mutat, azt jelentősen befolyásolja a csontozat és az izomzat is.

Amikor már életveszélyes a túlsúly

Mégis, az egyik legegyszerűbb módja az önmonitorozásnak, hogyha a testtömeg és a magasság arányát mutató BMI, azaz testtömegindex alapján elemzi ki magát az ember. Különböző kategóriák szerint csoportosít, a 20-25 számít normális értéknek, afölött viszont már érdemes lehet életmód-változtatást eszközölni, gyakoribb mozgást beiktatni, és odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra.

De a BMI sem mutat meg mindent, hiszen nagy hiányossága, hogy nem kalkulál magával a zsírtömeg mennyiségével. Ha valaki pontos adatokat szeretne kapni erre vonatkozóan, annak érdemes testzsírmérleget használnia, vagy centikben ellenőrizni a túlsúly mértékét. De alapvetően már azt intő jelként lehet venni, pláne mozgásszegény életmód mellett, hogyha a BMI 25 fölött van.

Valójában már 10 kiló túlsúly jelentősen befolyásolhatja a vérnyomást az American Heart Association szerint, 24%-kal növelve ezzel a stroke rizikóját. Ez ugyan még nem számít életveszélyesnek, de egészséges életmóddal elkerülhető lehetne ez a súlyos állapot.

A 35-45 kilós súlyfelesleg pedig már a kóros elhízás, ekkor drasztikusan megnő a szív-érrendszeri megbetegedés, a cukorbetegség, a tüdőbetegség, az emésztőrendszeri betegségek, a hormonális megbetegedések, a rák és a mozgásszervi problémák kockázata is. Olyannyira, hogy a normál súlyú emberekhez képest 10-15 évvel is csökkenhet az élettartamuk, nem beszélve az egészséges életévek számáról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ez BMI tekintetében a 40 vagy afölötti kategóriát jelenti, de azoknak, akik már eleve érrendszeri problémákkal, anyagcserezavarokkal küzdenek, már a 35-40 közötti érték is veszélyes lehet. Kutatások során rájöttek, hogy a 30 vagy annál magasabb BMI is növeli az anyagcserezavarokkal járó megbetegedések kialakulását, köztük is kiemelkedett a cukorbetegség.

A veszélyes, kóros túlsúly pedig több mint 60%-kal növeli a stroke esélyét egy másik tanulmány szerint. Azoknak a nőknek, akiknek 30, vagy annál magasabb BMI-jük volt, 62% eséllyel vesztették az életüket valamilyen kardiovaszkuláris megbetegedés következtében.

GettyImages-1383493538

Szerencsére a testtömeg 5-10%-os elvesztése is növeli az élettartamot, és csökkenti a rizikóját a krónikus betegségeknek. Ehhez arra van szükség, hogy legalább hetente 150 perc mérsékelt intenzitású testmozgást végezzen az érintett, illetve mérsékelendő az ultrafeldolgozott és a magas glikémiás indexű ételek fogyasztása, helyettük inkább rostban, fehérjékben és esszenciális zsírokban gazdag élelmiszereket válassz!

Az elhízás 3 fő rizikófaktorát iktatnák ki a jövőben

Az elhízásnak különböző rizikófaktorai lehetnek, egy átfogó kutatásban részletezték, hogyan adhatják ezek a jövőbeli fogyókúrás módszerek alapjait.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link