A transzzsírok köztudottan egészségtelenek, és annak ellenére, hogy most már szigorúan szabályozzák a mennyiségüket, még most is megtalálhatóak egyes élelmiszerekben. 

Ezek a zsírsavak a telítetlen zsírok közé tartoznak, mesterséges változatuk, azaz az ipari transzzsírok vagy részben hidrogénezett zsírok veszélyesek is lehetnek. 

Transzzsírt tartalmazó ételek 

Eredetileg a hosszabb szavatossági idő elérésére fejlesztették ki. A növényi olajokat ilyenkor kémiailag úgy alakítják át, hogy szobahőmérsékleten szilárdak maradjanak, így nő az eltarthatóságuk. Amellett, hogy növelhetik a szívbetegség kockázatát vérzsírszintnövelő hatásuk miatt, az anyagcserezavarral járó kettes típusú diabétesz kockázata is 40%-kal magasabb lehet azoknál, akik sok transzzsírtartalmú ételt fogyasztanak, bár ez az összefüggés még nem teljesen bizonyított. A zsírmáj rizikójával is összefüggésbe hozták, ahogy a memória hanyatlásával is.

Mindezek mellett klinikai kutatások bizonyították testsúlynövelő hatásukat, és főleg a hasi tájékon okoznak makacs zsírpárnákat. Ugyan az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az EMMI 2013-as rendeletében szigorúan szabályozza a fogyasztását, és nem szabad olyan élelmiszert forgalomba hozni, aminek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot, még mindig akadnak olyan táplálékok, amiket jobb kerülni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!

Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Source link