A CICO-diéta a kalóriaszámoláson alapuló fogyókúrás módszerek közé tartozik, neve is azt takarja, hogy „kalória be, kalória ki”

Lényege, hogy kevesebb kalóriát kell bevinni, mint amennyit feldolgozna a szervezet, az így elért kalóriadeficites állapot pedig beindítja a zsírégetést.

A CICO-diéta

A CICO-életmód abban különbözik a többi diétától, hogy egyedül a kalóriabevitelre kerül a fókusz, ugyanakkor nem veszi számításba az ételek tápanyagtartalmát. Sok másik diéta szintén a kalóriadeficites állapot elérése sarkallja követőit de úgy, hogy a makrotápanyagok is a megfelelő arányban szerepeljenek az étrendben. 

Mindenesetre a CICO-módszernél a kalóriahiány generálása a cél, ez pedig kalóriaszámolással érhető el. Abban, hogy személy szerint kiderüljön, mennyi a szervezet nyugalmi kalóriafelhasználása, a Mifflin-St.Jeor-képlet lehet a segítségedre: ((Testsúly x 10 + magasság x 6,25) – életkor x 5) -161 = napi kalóriaszükséglet. 

Ezzel a napi alapszükségletet lehet kiszámolni, ami a normális anyagcsere működéséhez és az életben maradáshoz kell. Az ezen felüli, mozgással elégetett kalóriákat szintén bele kell kalkulálni. Akinek mondjuk a képlet szerint 2000 kalória a napi alapszükséglete, annak például egy 2000 kalóriás, vagy a gyorsabb hatás érdekében, 1600-1400 kalóriás étrend követése ideális lehet a fogyás érdekében, hogyha még heti rendszerességgel 2-3 alkalmat legalább 1 órás intenzív testmozgással tölt. 

A kalóriadeficit vitán felül fogyást okoz, ám a személy genetikájától, bélflórájától, anyagcseréjétől is nagyban függ, hogy pontosan milyen élelmiszerek fogyasztása mellett zajlik ez egészséges módon. A mediterrán diétát is lehet végezni CICO-módszerrel, ami a makrotápanyagok arányait tekintve a következőt követi: 50 százalékban szénhidrátból, főleg lassú felszívódásúakból, 15 százalékban fehérjékből és 35 százalékban zsírokból áll, ezek közül is a telítetlen zsírsavak fogyasztását írja elő. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hangsúlyozandó tehát, hogy ugyan már önmagában a CICO-módszerrel is látványos eredmény érhető el, de ez egyéb támpont hiányában egészségtelen, feldolgozott, magas transzzsírtartalmú ételekkel is kivitelezhető, ami hosszú távon egészségkárosító hatással bírhat.

Ugyanakkor vitathatatlanul sokat segít az alakformálásban a CICO-diéta. 1 kiló zsír energiatartalma összesen 7700 kcal, ennyit kell elégetnie a szervezetnek ahhoz, hogy 1 kilót sikerüljön fogyni. A folyamatos fogyás érdekében, és hogy elkerüljön a jojó effektus, 10 kilótól nagyjából 3 hónap alatt lehet megszabadulni úgy, hogy hosszú távon tartható legyen, ami akaraterővel, elhatározással és a kalóriák számolásával egyáltalán nem lehetetlen küldetés.

A CICO-módszer hátulütője, hogy önmagában az éhség- és jóllakottság érzetét sem veszi figyelembe, pedig egyes élelmiszerek ugyanolyan kalóriatartalommal sokkal táplálóbbak, laktatóbbak, mint mások. Egy maréknyi telítetlen zsírsavakban és fehérjékben bővelkedő mandula nagyjából 200 kalória, ugyanennyi gumicukor szintén ennyi, mégis alig tartalmaz „jó”, hasznos kalóriákat. 

cukorkca

Összességében nem ezt a módszert tartják a legegészségesebbnek a szakértők, ám remekül lehet kombinálni más, egészséges diétákkal. Dietetikusok egyöntetű véleménye, hogy az étrendben a feldolgozott, előregyártott és hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása mérsékelendő.

1200 kalóriás mintaétrend könnyen beszerezhető alapanyagokból

Az 1200 kalóriás étrend betartásával fokozatosan lehet megszabadulni a pluszkilóktól.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link