Az 5:2 diéta az időszakos böjtök csoportjába tartozik. Neve onnan ered, hogy heti öt napon át normális, kiegyensúlyozott étrendet követ az ember, a maradék két nap pedig böjtöl.

Ezeken az alacsony kalóriabevitelű napokon olyan mértékű kalóriadeficites állapotot lehet elérni, amitől nagyon gyorsan beindul a fogyás. 

Az 5:2 diéta alapjai

Két szabály van: a böjtnapok nem követhetik egymást, és nagyjából 5-600 kalóriányi táplálékot szabad csak bevinni. Ezt leszámítva minden más a fogyókúrázóra van bízva. Létezik egy úgynevezett „újfajta 5:2 diéta”, ami heti kétszer 800 kalóriás étrendet ír elő, a többi napokon pedig mediterrán típusú étrendet, tehát főleg összetett szénhidrátokban, teljes kiőrlésű gabonákban, esszenciális olajokban és egészséges fehérjékben gazdag ételek fogyasztását.

Szakértők véleménye szerint bármelyik fajtájáról is legyen szó, nagyon egyszerű követni, és igen megbízható az eredményessége. Beindítja a zsírégetést, erősíti a szív- és érrendszer egészségét, mindezek mellett csökkenti a vércukorszintet azáltal, hogy javíthatja az inzulin-anyagcserét. Hetente átlagosan fél kilót lehet fogyni vele, mely még egészséges tartománynak számít, ám arról, hogy milyen hosszan tartható, még nem tudnak sokat a szakértők.

Az időszakos böjtölés felépítése

A hagyományos 5:2 diéta szerint a szokásos kalóriabevitelnek csak a 25%-át lehet fogyasztani a böjtölős napokon, ez általában nők esetében 500 kalóriát, férfiaknál pedig 600 kalóriát jelent. Mindenki az egyéni preferenciája szerint választhat aközött, hogy két nagyobb adagot, vagy három kisebb fogást fogyaszt el a koplalás napjain.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Érdemes előre felkészülni, hogy melyek azok az alacsony kalóriatartalmú ételek, amelyekből hozzájut a szervezet a kellő makrotápanyagokhoz. Hátulütője ennek a fogyókúrás módszernek, hogy alapvetően nem tesz különbséget kalória és kalória között, pedig tápanyag szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy egy marék gumicukor vagy ugyanennyi mandula került elfogyasztásra – noha a bevitt energiamennyiség szempontjából hasonlóak.

Miket érdemes fogyasztani a böjtnapokon?

  • Friss zöldségeket.
  • Hüvelyeseket.
  • Alacsony glikémiás indexű gyümölcsöket, mint a bogyós fajták.
  • Dióféléket és olajos magvakat.
  • Olívabogyót.
  • Olajos halakat.
  • Szabad tartású csirkék húsát.
  • Tojást.
  • Natúr joghurtot.
  • Leveseket.
  • Fekete kávét.
  • Teát.
  • Vizet.
  • Salátákat – érdemes átnézni a 300 kalóriás salátaválogatásunkat is. 
GettyImages-1442504468

A rostok elengedhetetlenül fontosak az emésztés és a telítettségérzet érdekében, de a zsírok és a fehérjék is elnyújtják a jóllakottságérzetet, és energiát adnak. Összességben bármit lehet enni, amit csak megkíván az ember öt napon keresztül, de igazából ezeken is erősen javasolt odafigyelni az egészséges étrendre és az alapanyagcsere szükségleteire.

Evészavarral küzdő embereknek, cukorbetegeknek, terhesség esetén vagy gyerektervezéskor, fiatalkorúaknak, alultáplált embereknek nem biztonságos az időszakos böjtölés, és azoknak sem, akik depresszióban, szorongásban küzdenek. Szédülést okozhat, gyengíti a koncentrációt, ami csak tovább súlyosbítja az érzelmi zavarokat.

Hogyan lehet leadni a hasi háj legveszélyesebb fajtáját?

A zsigeri zsír a helytelen életmód, a túlzott stressz vagy túl sok ülőmunka következtében is kialakulhat nagyobb mennyiségben, ugyanakkor egy kis odafigyeléssel és a megfelelő táplálkozással egyszerűen csökkentheted a viszcerális zsír mennyiségét a testedben.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)





Source link