Jessie Inchauspé-nak, aki egykor még genetikai analízissel foglalkozó startupcégnél dolgozott, szöget ütött a fejében, hogy az étkezési szokások képesek lehetnek felülírni a genetikát. Azóta úgy véli, hogy szó szerint ez a „jó egészség kulcsa”.

Mesterdiplomáját a Georgetown Egyetemen szerezte biokémiából, és az eddig tanultakat arra fordította, hogy minél szélesebb körben terjessze az általa kidolgozott glükózforradalom gyűjtőfogalmába tartozó étkezési szokásokat. 

Fogyás kalóriaszámolás nélkül

Ahogy a neve is mutatja, Jessie Inchauspé módszerében főszerepet játszik a vércukorszint, ami a szervezet egészére hat, beleértve a sóvárgást és a zsírraktározást is. Úgy véli, hogy az egészséges életmód alapja a stabil vércukorszint, azaz ahogy ő fogalmaz, a vércukorszintgörbének a laposítása. Ehhez dolgozott ki egy könnyen követhető módszert.

Az ételek elfogyasztása a megfelelő sorrendben

A vércukorszint ingadozása megelőzhető azzal, ha megfelelő sorrendben kerülnek az ételek elfogyasztásra. Ez azt jelenti, hogy először a rostokban gazdag élelmiszereket, tehát a zöldségeket érdemes elfogyasztani, utána a fehérjéket és a zsírokat, és csak a legvégén a keményítőben, tehát a főleg felszívódó szénhidrátokban bővelkedő élelmiszereket. Ezután a cukrokat – és rosttartalmuk ellenére ide tartoznak a gyümölcsök a bennük lévő gyümölcscukor miatt. Így meg lehet zabolázni a sóvárgást.

Zöld előétel

Minél több rostot visz be a szervezetébe valaki egy nap alatt, annál jobb. A szakértő azt javasolja, hogy mindenki kezdje az étkezését  zöld előétellel, például nyers salátával. Ehhez egy kis fehérjét és zsírt is hozzáadhatsz, jó példa erre az olívaolajjal és fetasajttal készül görögsaláta, de akár egy egyszerűbb változatot is elkészíthetsz: egy-két marék rukkolát keverj össze egy evőkanálnyi olívaolajjal, és sajtvágóval néhány vékony szelet trappistát vagy jobb esetben parmezán sajtot tegyél rá. A rostokat fontos a többi étel előtt elfogyasztani, így lassítják a felszívódást és teltségérzetet is okoznak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!

Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Nem kell számolni a kalóriákat

– A kalória a termelt hőt méri, semmi mást – emelte ki könyvében a biokémikus. A kalória valójában azt jelenti – és az összes élelmiszernek is így tudják megállapítani a kalóriatartalmát -, hogy megvizsgálják az úgynevezett „elégető” módszerrel, hogy az égése közben mennyire melegítené fel a vizet. Egy ételt nem lehet csupán a kalóriája szerint elítélni, vagy száműzni az étrendből.

Egy fánk tartalmazhat ugyanannyi kalóriát, mint egy pohár joghurt, de a bennük lévő anyagok miatt mégis fontos különbség van köztük. A fánk tartalmaz fruktózt, ami megemeli a vércukorszintet és a legtöbb esetben zsírrá alakul át, míg a natúr joghurtban lévő kalóriák, amiben nincs fruktóz, nem emelik meg a vércukorszintet, ellenben probiotikummal látják el a bélflórát. Mindezek mellett ahogy csökken a vércukorszint, úgy csökken az inzulinszint is, ami bizonyítottan minden esetben súlyvesztéssel jár.

GettyImages-1396859485

A reggeli glükózgörbe

A nap első étkezése nagyon fontos mind a fogyás, mind pedig az egészséges életmód szempontjából. Jessie Inchauspé szerint a legjobb választás reggelire valami sósat enni, amiben sok fehérje, illetve rost és zsír van. Második fogásként keményítőtartalmú ételt is fogyaszthatsz, emellett gyümölcsöt. A fehérjében gazdag reggeli a vércukorszint szempontjából kiemelkedően fontos, ráadásul elnyomja az éhséghormonként is ismert gherlin szintjét, így hosszan laktat. A rántottát is fel lehet turbózni zöldséggel, ha spenótlevelet adsz hozzá. 

Érdekes és szemfelnyitó könyvében, mely a Glükóz forradalom: Az egészséges élet titka címmel kapható Magyarországon is, még megannyi módszert sorolt fel azzal kapcsolatban, milyen apró trükkökkel lehet megelőzni a vércukorszint-ingadozást, és az azzal járó elhízást. Sokaknak segített már az általa kidolgozott módszer, Instagram-oldalán is rendre megoszt segítő jellegű és hasznos információkat. 

Cikkünk Jessie Inchauspé Az egészséges élet titka glükózforradalom című kötete alapján készült.

Jessie Inshauspé biokémikus az egyszerre tisztán érthető és empatikus írásával elmagyarázza, hogy a kiugró vércukorszint miért rossz számunkra, és hogy tudnánk ezeket a kiugró görbéket ellaposítani, hogy forradalmi változást idézzünk elő az egészségünkben. Több évtizednyi kutatás elemzésével és az önmagán végzett sok ezer eredeti kísérlet után, melynek során állandóan glükózellenőrző készüléket viselt, Jessie Inshauspénak sikerült tíz egyszerű és meglepő módszert kikristályosítania, amelyeket könnyen beépíthetünk a hétköznapjainkba. A könyv végére már tudni fogjuk, hogy az ételek hogyan hatnak a biológiánkra.

Kiadja a Művelt Nép Könyvkiadó.

Ára 3743 forint.

Olvass tovább: ezek a legjobb szénhidrátforrások, amik nem emelik meg gyorsan a vércukorszintet

A cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciásoknak alapvetően az összetett szénhidrátok jelentik az előnyösebb opciót, ezek szerencsére számos egészséges táplálékban megtalálhatók. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link