A svájci nők Európa tekintetében kiemelkedő statisztikai mutatókkal büszkélkedhetnek, ők szenvednek legkevésbé az elhízástól, és igen magas a várható élettartalmuk is. 

Mi lehet a titka a magas hegyeiről híres Svájc lakóinak, amitől karcsúak maradnak, és sokáig élnek? A kulcs a diétájukban és az életmódjukban rejlik.

A svájci nők fogyása

Meglepő, de a svájci emberek átlagosan évente több mint 20 kiló sajtot, és 10 kiló csokit fogyasztanak, mégis meg tudják őrizni formás alakjukat. A titok nyitja az, bármennyire közhelyesen is hangzik, hogy imádnak nagyokat túrázni, kirándulni menni a hegyekbe amellett, hogy jókat esznek.

Átlagosan 9650 lépést tesznek meg egy nap, és előszeretettel használják a svájci labdaként is ismert fitballt otthoni edzéseknél. Reggelire legtöbbször müzlit fogyasztanak, néha még ebédre is, ez a fogás vízben áztatott zabból, citromléből, friss almadarabokból és magvakból áll.

Étkezések tekintetében nagyon fontos számukra az időbeosztás, és annak a pontos követése. Ötször esznek egy nap, reggelit, tízórait, ebédet, uzsonnát és vacsorát. A zmorge náluk a reggeli, általában 6:30-7:30 között tálalják hétköznapokban, hétvégén pedig 9 körül. Ilyenkor a szokásos müzli helyett brancsokat tartanak, és gyakran esznek zopfot, ami olyan mint egy kalács, de tojást, bacont, rösztit, lekvárt, mézet, vajat, sajtokat és gyümölcsleveket is fogyasztanak.

A znüni a tízórai náluk, amire 9 körül kerül sor, ez gyümölcsökből, pékárukból, forró kávéból, teából áll. A zmittag az ebéd, amit 12-13 között szokás enni, ilyenkor pihennek, relaxálnak is, ebben a nyugodt időszakban nem illik hangoskodni sem. A zvieri az uzsonna, amit 3 és 5 között fogyasztanak el, általában 4-kor, ez lehet egy kis szendvics, gyümölcs vagy apró nassolnivaló, de előfordul, hogy csak egy meleg tea vagy kávé kerül elfogyasztásra.

GettyImages-1073797248

A vacsora pedig a znacht, amit este 6-7 óra tájt esznek, általában hideg élelmiszerekből áll, mint a svájci kenyér, sajtok, vaj, lekvárok, méz, ami mellé valamilyen meleg ital, például tea, időnként egy-két pohár minőségi helyi bort is elfogyasztanak. 

Zöldségek tekintetében a babfélék, répák, karfiol, krumpli és spenót jelenik meg, gyakran fogyasztanak tejtermékeket, tejet, joghurtot, vajat, sajtot és gabonaféléket is. A svájci diétát tartják az egyik legegészségesebbnek, ami a régió adottságainak is köszönhető. Egy 2004-es vizsgálatban az alpesi tejekben igen magas omega-3 zsírsavszintet mértek, ami jót tesz a szív egészségének, és kiemelkedő linolsavtartalmuk a rák megelőzésében segíthet. A tejtermékek magas tápanyagtartalma a jószágok által elfogyasztott változatos alpesi növényeknek köszönhető, rendszeresen sétáltatják is őket a hegyi levegőn.

Svájcban inkább a helyi termelők portékája részesül előnyben. Az organikus gyümölcsökben és zöldségekben több az antioxidáns, a vitamin és a fitokemikália is, az állatok húsában kevesebb a zsír, és nem gyógyszerezik őket antibiotikumokkal sem, amitől szintén táplálóbbak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Átlagosan több mint 84 évig élnek a svájci nők, ami miatt dobogós helyen szerepelnek a világranglistán élettartam szempontjából. A kiegyensúlyozott, rendszeres táplálkozás, a sok kirándulás és a napi relaxációk mind-mind segítenek abban nekik, hogy megőrizzék egészségüket és karcsú alakjukat is. Gasztronómiájukat a környező országok is befolyásolják, nem véletlen, hogy hivatalos nyelveik között is szerepel a francia, a német és az olasz is. Ez a diverzitás megjelenik tradicionális ételeik között is, melyek némelyike ismerős is lehet.

Birchermüesli – Müzli

A hagyományosan főleg reggeli gyanánt felszolgált Birchermüesli Svájcból ered, Maximilian Oskar Bircher-Benner svájci orvos találta fel. A müzli elkészítéséhez a zabpelyhet egész éjszakára vízben kell áztatni, ezután tejjel, esetleg tejszínnel összekeverni, hozzáadni egy teáskanálnyi citromlevet és egy almát belereszelni. Még egészséges, olajos magvakkal is megszórhatod, mint a mandula. Ez a táplálék bővelkedik rostokban, lassú felszívódású szénhidrátokban, amik nem dobják meg a vércukorszintet, emellett fehérjéket is biztosít, amik elnyújtják a jóllakottság érzetét.

GettyImages-520159124

Polenta 

A Dél-Svájcban népszerű polenta ismerős lehet sokaknak, tekintve, hogy a magyar gasztronómiában is megjelenik. A tejből, kukoricalisztből, tejszínből, svájci sajtból álló fogást édeshagymával és gombával is ízesítik, tele van fehérjékkel, és hosszan laktat, de akár az olasz rozmaringos polentát is érdemes kipróbálni ebéd gyanánt.

Zürcher Geschnetzeltes – Zürichi ragu

A zürichi ragu egy sertés- vagy borjúpörkölt, amit fehér borral és gombával készítenek, petrezselyemmel és citromhéjjal ízesítik. Általában rösztivel tálalják a fehérjében gazdag fogást, ami kiadós ebédként szolgálhat.

Svájcban odafigyelnek az étkezés idejére, módjára és arra, hogy főleg helyi termelőktől vásároljanak nagyrészt organikus termékeket, mindemellett rendszeresen mozognak a friss levegőn, amik mind-mind hozzájárulhatnak egészségükhöz és ahhoz, hogy elkerülje őket a túlsúly. 

Ezért olyan karcsúak a francia nők

A francia nők diétája nem alapszik a kalóriaszámoláson, csak megválogatják, hogy miket esznek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link