A zsírmáj kialakulása és a testsúly köztudottan szoros kapcsolatban áll egymással, ám az még a kutatókat is meglepte, hogy már 1 kiló fogyás is csökkentheti a nem alkoholos zsírmáj kialakulásának a kockázatát. 

A 2021 februárjában közzétett tanulmányban górcső alá vették a fogyás és a zsírmáj kockázatát, kilóról kilóra vizsgálták meg, hogyan javulnak a májértékek a részt vevő alanyoknál.

Zsírmáj ellen fogyással

Összesen 43 korábbi kísérlet eredményeit vetették össze, amit több mint 2800 résztvevővel végeztek, amik átlagosan 6 hónapon keresztül tartottak.

Kiderült, hogy minden 1 kg súly elvesztése a májban lévő alanin-aminotranszferáz szintet is csökkentette. Ez egy olyan enzim, melynek magas szintje májkárosodásról árulkodik.

Az eredmény szerint minden egyes kiló mínusz 0,83 egységgel csökkentette ezt a vészjósló enzimet, rajta kívül még 0,56 egységgel az ugyancsak szervi károsodást jelző aszpartát-aminotranszferáz májenzimet.

Mindkettő a májgyulladás indikátoraiként ismert, összefüggést mutatnak a nem alkoholos zsírmáj vagy a májfibrózis kialakulásával. Az átfogó tanulmányból kiderült, hogy a szintjük fokozatosan csökkent, mintegy a fogyás ütemét lekövetve. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy még szerény fogyással is jelentős javulást lehet elérni a májértékekben, természetesen a nagyobb súlycsökkenés még pozitívabb hatást gyakorol. 

6 étel és ital, ami kipucolja a veséket, és segíti a máj működését

Bizonyos ételek és italok segíthetnek kipucolni a veséket, támogatják a máj működését is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link